31 października 2012

Cannelloni z mięsem i groszkiem

Przepis znaleziony na opakowaniu makaronu - gotowy sos bolognese zastąpiłam domowym przecierem pomidorowym. Wyszło pyszne i sycące danie. :-)


CANNELLONI Z MIĘSEM I BOCZKIEM


250g makaronu cannelloni (opakowanie)
500g mięsa mielonego
250-300ml domowego przecieru pomidorowego
1 puszka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
150g startego sera gouda
2 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia


Podsmażamy na patelni mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Podsmażone mięso zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy pozostałe zioła - chwilę dusimy. Dodajemy odsączony groszek, mieszamy.
 Naczynie żaroodporne smarujemy śmietaną. Rurki makaronu napełnianiami farszem (makaronu wcześniej nie gotujemy) i układamy w naczyniu żaroodpornym, po ułożeniu jednej warstwy pokrywamy ją cienką warstwą farszu i układamy kolejną warstwę. Jeśli farsz zostanie wykładamy go na wierzch. Posypujemy żółtym serem.
Naczynie przykrywamy i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.


Cannelloni z mięsem i groszkiem

Cannelloni z mięsem i groszkiem

SMACZNEGO :-)


30 października 2012

Gruszki, wino i camembert

Do wykonania tej pysznej przekąski zainspirował mnie przepis Ostrej na Słodko. Najpierw wykonałam go jej sposobem, a raczej składnikami bo nie bawiłam się już w lepienie sakw, a potem postanowiłam wprowadzić modyfikację nadzienia. Efekt wyszedł równie smaczny jak wersja bazowa, choć o zdecydowanie innej nucie ;-)


KIESZEŃ Z GRUSZKAMI, WINEM I CAMEMBERTEM


ciasto francuskie
1 nieduża gruszka
60 ml białego wina wytrawnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 goździki
szczypta cynamonu
60 g sera camembert


Gruszkę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wino wraz z przyprawami zagotowujemy, wsypujemy pokrojoną gruszkę i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
Z ciasta francuskiego odcinamy pas o około 15 cm szerokości. Na połowie ciasta układamy pokrojony w plasterki ser, na ser wykładamy gruszkę (oczywiście bez goździków). Ciasto zaklejamy dokładnie zagniatając brzegi. Wierzch lekko nacinamy.
Pieczemy w temperaturze 200°C  około 10 minut.


Tak wyglądała wersja bazowa

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem


SMACZNEGO :-)



Potrawy rozgrzewająceAkcja pleśnią pokryta czyli sery pleśniowe w natarciu!!!






29 października 2012

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Oto 100 przepis na moim blogu :-) Szybko poszło, czego wcale się nie spodziewałam... Ostatnio niestety mam mniej czasu na "siedzenie w garach", ale dam radę ;-) Na setny przepis wybrałam sałatkę, bo zauważyłam że sałatki całkiem lubicie. To kolejna wersja sałatki warstwowej, którą można robić na wiele, wiele sposobów - i pewnie w przyszłości jeszcze kilka Wam pokażę :-)


Sałatka warstwowa z tuńczykiem


SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM


2 puszki tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
100g ostrego żółtego sera
3 jaja na twardo
pęczek szczypiorki
6 łyżek majonezu
2 łyżki ostrego keczupu
sól, pieprz, chili


Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić, kukurydzę odsączyć. Jajka obrać i oddzielić żółtka od białek, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypior drobno posiekać. Wymieszać majonez z keczupem i doprawić przyprawami. W przeźroczystym naczyniu układać kolejno: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu, szczypior, tuńczyka, resztę sosu, żółtka, kukurydzę, resztę żółtego sera.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem


SMACZNEGO :-)


Sprawdzone menu na imprezy!



28 października 2012

Kanapka w jesiennych barwach na ciepło

Ostatnio napatrzyłam się na dania wykonane z użyciem ciasta francuskiego i postanowiłam też coś przygotować na szybko. Okazało się jednak, że w lodówce same resztki, ale nie ma tego złego... Uwinęłam się szybciutko i w 15 minut miałam gotowe pyszne ciepłe kanapeczki, a raczej kanapy :-) Posmakowały na tyle, że znikneły szybciej niż przewidywałam i na pewno częściej będę teraz robiła taką wersję kanapek :-)


KANAPKA NA CIEPŁO


2 pasy ciasta francuskiego o szerokości około 12 cm
10 ziaren kopru włoskiego rozbitych w moździerzu
1/2 sera camembert naturalnego (ok 60g)
2 plastry sera żółtego
2 - 3 plastry pasztetowej
1 nieduży pomidor
sól
pieprz
mieszanka ostrych przypraw w młynku


Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Na cieście (zachowując odstępy od brzegów) układamy pokrojony w plasterki ser camembert, rozdrobnioną pasztetową i pokrojony w kostkę żółty ser. Posypujemy przyprawami i układamy pokrojonego w małe cząstki pomidora.
Ciasto delikatnie zawijamy do góry i sklejamy brzegi. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie, ale powinno być przynajmniej dobrze wywinięte w górę.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez około 10 minut - do zarumienienia się ciasta.

Kanapka na ciepło

Kanapka na ciepło

Kanapka na ciepło

Kanapka na ciepło

Kanapka na ciepło


SMACZNEGO :-)



27 października 2012

Paluchy Wiedźmy

Ostatni gorączkowy dzień w tym tygodniu. Jutro na reszcie odpocznę, ale dopiero po szkole ;-) 
Zapraszam Was dziś na przepis ciasteczkowy dobry na różne okazje. Ja go wykorzystałam na urodziny koleżanki, ale zbliża się Halloween i pewnie znów go użyję. Znalazłam go tu i dodałam trochę od siebie. Brązowe paluchy wyglądają mega realistycznie, a widok miny osoby wydobywającej takie ciastko z opakowania jest bezcenny :-D


PALUCHY WIEDŹMY


225 g miękkiego masła
2 i 2/3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 duża łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
aromat waniliowy
aromat migdałowy
3/4 szklanki obranych połówek migdałów
Opcjonalnie: kakao, czerwony lukier lub dżem.

Proporcje na 2 blachy ciasteczek.


Wszystkie składniki (poza migdałami) mieszamy i zagniatamy. Ciasto chowamy do lodówki na miń 30 minut.
Z ciasta formujemy paluchy (cieńsze od palców), na jeden koniec wciskamy połówkę migdała na kształt paznokcia, nożem robimy kilka nacięć przypominających miejsca zgięcia palców.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce. Jeżeli migdały odpadną przytwierdzamy je czerwonym lukrem lub dżemem.


Paluchy Wiedźmy




Paluchy Wiedźmy



Paluchy Wiedźmy


SMACZNEGO :-)


Halloween 2012Sprawdzone menu na imprezy!



26 października 2012

Zupa z kapusty z pulpetami

Wczorajszy wpis sałatkowy bardzo Wam się podobał, postaram się więc pokazywać więcej sałatek :-) A dziś proponuję zupę - nic wyszukanego, kapusta i inne podstawowe warzywa z pysznymi pulpecikami. W sam raz na chłodne i deszczowe popołudnie.


ZUPA Z KAPUSTY Z PULPETAMI

Na zupę:
    1/4 główki kapusty
    1 marchew
    1/4 selera
    1 pietruszka
    2 pomidory
    3 ziemniaki
    2 łyżki kukurydzy
    1 łyżka rozdrobnionej naci selera
    lubczyk
    sól

Na pulpety:
    200g mięsa mielonego
    1czerstwa kajzerka
    1 jajo
    1 białko
    sól
    pieprz


Kajzerkę namaczamy w wodzie. Warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy (zależnie od upodobań ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy na plastry. Ziemniaki kroimy w kostkę. (Kapusty po pokrojeniu powinno być mniej więcej tyle, aby zapełnić pojemnik po margarynie 500g).
Warzywa zalewamy wodą i gotujemy mniej więcej 20 minut. Doprawiamy lubczykiem i solą.
Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, białkiem, solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy porcję mięsa i kładziemy na gotującą się zupę. Delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Zupa z kapusty z pulpetami

 SMACZNEGO :-)



25 października 2012

Sałatka warstwowa

Jestem zmęczona, ale zadowolona, dlatego dziś krótko - zapraszam na wspaniałą sałatkę warstwową. To właśnie w niej pokochałam współgrające smaki ananasa i wędliny drobiowej. Zajadałam się nią bardzo i muszę wkrótce znów ją zrobić :-)


SAŁATKA WARSTWOWA


mały słoik marynowanego selera
puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
30 dkg wędliny drobiowej
4 plastry ananasa
mały por
2 kwaskowate jabłka
20 dkg żółtego sera
majonez


Seler i kukurydzę przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jaja, wędlinę, ananas, i białą część pora drobno siekamy. Aby złagodzić smak pora po pokrojeniu możemy przelać go wrzątkiem i odsączamy. Żółty ser oraz obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na dnie salaterki wykładamy warstwę majonezu, na niej układamy warstwami pozostałe składniki: seler, kukurydzę, jajka, wędlinę, por, jabłka, ser. Każdą warstwę lekko ugniatamy i rozdzielamy niewielką ilością majonezu.

Sałatka warstwowa

SMACZNEGO :-)




Sprawdzone menu na imprezy!



24 października 2012

Ciasto kręcone z ananasem

Ciasto kręcone na dni zakręcone ;-) Całkiem smaczne, całkiem nie drogie, całkiem łatwe w wykonaniu. Spodobać się powinno każdemu, zwłaszcza że można je nadziać praktycznie wszystkimi owocami. Więc zakasujemy rękawy, maszerujemy do kuchni, kręcimy, pieczemy i JEMY :-)


CIASTO KRĘCONE Z ANANASEM


2 szklanki mąki
2 jaja
150 g cukru
200 ml oleju
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 puszka ananasów
5 łyżek soku z ananasów
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 - 3 łyżki kakao


Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukry mieszamy w misce. Dodajemy olej, jajka, sok z ananasa i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie w rzędach układamy krążki odsączonego ananasa. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną zabarwiamy kakaem na ciemno. Wykładamy na ułożone ananasy porcjami - raz ciemną, raz jasną masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Ciasto kręcone z ananasem

Ciasto kręcone z ananasem


Równie smaczna jest wersja z jabłkiem - należy pamiętać aby plastry jabłka były przynajmniej 1 cm grubości.


SMACZNEGO :-)

Sprawdzone menu na imprezy!


23 października 2012

Sznycelki z pieczarkami i kapusta pekińską

Miałam pisać pracę do szkoły, ale coś mi nie idzie. Postanowiłam więc przygotować dla Was posta ;-) Dziś proponuję pyszne sznycelki, małe kotleciki z domieszką kapusty pekińskiej, smażone z minimalną ilością oleju. W sam raz na obiadek :-)


SZNYCELKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ


50 dag mięsa mielonego
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 duża cebula
6 średnich pieczarek
1 jajo
3 łyżki bułki tartej
ząbek czosnku
sól
pieprz
tymianek
olej
opcjonalnie pestki słonecznika


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy. Podsmażamy razem z cebulą. Kapustę pekińską oczyszczamy i drobno szatkujemy.
Mięso mielone mieszamy z podsmażoną cebulą i pieczarkami, kapustą pekińską, wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku, wbijamy jajo i mieszamy.
Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni grillowej.

Sznycelki z pieczarkami i kapusta pekińską

SMACZNEGO :-)


22 października 2012

Fasola z parówkami w sosie pomidorowym

Zaczynają robić się długie chłodne wieczory. Wracamy do domu i marzymy o niczym innym jak szybkim, ciepłym i smacznym posiłku.To danie w mig nas rozgrzeje, nasyci, i co najważniejsze, nie będzie wymagało dużego nakładu pracy. Składniki proste, praktycznie zawsze dostępne w kuchni. Jeśli nie ma parówek, swobodnie można je zastąpić dowolną kiełbasą ;-)
 
FASOLA Z PARÓWKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

1 puszka białej fasoli
1 puszka pomidorów w zalewie
3 parówki
2 cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz, oregano
starty żółty ser do posypania

Parówki, 1 cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Do garnka wkładamy pomidory z zalewą, osączoną fasolę oraz parówki z cebulą. Dusimy chwilę.
Obieramy pozostałą cebulę, oczyszczamy paprykę i siekamy drobno. Podsmażamy na pozostałej łyżce oleju.
Podduszoną paprykę z cebulą przekładamy do garnka z parówkami i dusimy chwilę.
Doprawiamy solą, pieprzem i oregano według uznania. Przed podaniem posypujemy żółtym serem.

Fasola z parówkami w sosie pomidorowym


SMACZNEGO :-)





21 października 2012

Ciasteczka razowe z dynią

Kolejny eksperyment z mąką żytnią. Ciasteczka wyglądają trochę jak placki ziemniaczane, ale mimo tego smakują bardzo dobrze. Nie za słodkie, nie za twarde - sprawdzą się jako deser, i jako przekąska. Polecam serdecznie - ja na pewno jeszcze raz je wykonam w obecnym sezonie dyniowym :-)


CIASTECZKA RAZOWE Z DYNIĄ


400 g mąki żytniej razowej
350 g dyni piżmowej
250 g margaryny Palmy
120 g cukru trzcinowego
3 łyżki śmietany
aromat rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
10 roztartych goździków


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dynię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mąki wraz z posiekaną margaryną, cukrem, śmietaną, przyprawami oraz zapachem rumowym. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut.
Po upływie 30 minut (w tym czasie można rozgrzać piekarnik do 200°C) wyjmujemy ciasto z zamrażarki, oddzielamy małe kawałki i lekko spłaszczając dłonią układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy niewielką ilością cukru trzcinowego.
Pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia się ciasteczek.

Ciasteczka razowe z dynią

Ciasteczka razowe z dynią

Ciasteczka razowe z dynią


SMACZNEGO :-)



Dyniowe przysmakiSprawdzone menu na imprezy!



19 października 2012

Napoleonka

Napoleonki uwielbiam i mogła bym je jeść dzień w dzień. Nie robię tak z wiadomych względów, ale czasem jak mnie najdzie chęć to po prostu muszę! Niestety w cukierniach coraz rzadziej można znaleźć naprawdę smaczne napoleonki, czy jak kto woli kremówki. Dlatego postanowiłam poszukać dobrej receptury, aby móc zrobić je samodzielnie. Zajęło mi to trochę czasu, ale oczywiście było warto :-) Przepis znalazłam tu i serdecznie go polecam, bo efekt końcowy jest na prawdę świetny ;-D

Napoleonka
 
NAPOLEONKA

2 opakowania ciasta francuskiego

750 ml mleka
50 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jaja


Oba ciasta francuskie pieczemy według wskazań z opakowania. Po upieczeniu studzimy.
Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, mąki oraz jaja (można zmiksować). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dodajemy do niego porcję mleka z budynie i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Gdy masa zgęstnieje lekko ją studzimy, po czym wykładamy na jeden z upieczonych plastrów ciasta francuskiego. Wygładzamy i przykrywamy drugim plastrem lekko dociskając. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Napoleonkę podajemy posypaną cukrem pudrem.

Napoleonka

SMACZNEGO :-)







18 października 2012

Gulasz z indyka

Kiedyś gulasze wydawały mi się strasznie praco i czaso-chłonne. Dziś jednak chętnie sięgam po takie rozwiązanie, stanowiące miłą alternatywę dla mięsa smażonego w panierce lub bez. I nie będę nic więcej pisać na zachętę - po prostu sami musicie spróbować ;-)


GULASZ Z INDYKA


900 g indyka
3 duże ząbki czosnku
3 duże cebule
1 duża marchewka
1 szklanka rosołu
1 kostka rosołowa grzybowa
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
świeży rozmaryn
olej do smażenia


Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowanego indyka oprószamy dokładnie mąką wymieszaną z solą, pieprzem i papryką, a następnie odstawiamy je w chłodne miejsce.
Marchew i cebulę obieramy i myjemy, a następnie cebulę kroimy w piórka a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżki) i podsmażamy indyka. Gdy się zarumieni przekładamy do drugiego garnka a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i marchew. Warzywa chwilę podduszamy i przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy rosół, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy i przelewamy do garnka z mięsem. 
Dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu, obrany posiekany czosnek i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Gulasz z indyka
SMACZNEGO :-)

16 października 2012

Ryba duszona w pomidorach

Przez pracę i szkołę opuszczam się w blogowaniu. Ale nie zamierzam narzekać - jest dobrze! Nareszcie po wielu, wielu dniach mogę to z czystym sumieniem powiedzieć. A blogowanie mam nadzieję nadrobię w weekend :-) Dziś przedstawiam przepis na smaczną rybę odnaleziony w czeluściach mojego komputera ;-)


RYBA DUSZONA W POMIDORACH


80 dag ryby
50 dag pomidorów
1 kostka rosołowa warzywna
1 cebula
5 ziaren pieprzu
liść laurowy
sól
4 łyżki masła

Rozpuszczamy kostkę rosołową w 1/2 litra wody i w bulionie z dodatkiem przypraw gotujemy rybę. Przekładamy do naczynia wysmarowanego łyżką masła.
Cebulę i pomidory obieramy ze skórki, drobno siekamy i dusimy na maśle z 3 łyżkami wody, aż się rozpadną.
Powstałym sosem zalewamy rybę, na wierzch wykładamy resztę masła. Podgrzewamy pod przykryciem jeszcze przez ok 10 minut.


Ryba duszona w pomidorach


SMACZNEGO :-)







15 października 2012

Torcik sobotni

Za mną pierwszy dzień w długo wyczekiwanej pracy i muszę powiedzieć, że było świetnie. Jestem bardzo zadowolona i pełna nadziei, że kolejne dni ułożą się równie pomyślnie :-) Z tej okazji chcę Was zaprosić na pyszny torcik, który powstał w wyniku kuchennych wariacji. Przełożone kremem ciasto rozpływa się w ustach, bije z niego nuta egzotycznych owoców, a wszystko przykryte jest delikatną pianką - po prostu pycha :-)


TORCIK SOBOTNI


1 gotowy biszkoptowy spód ciemny
1 gotowy biszkoptowy spód jasny
1 puszka pokrojonych egzotycznych owoców lub ulubione owoce sezonowe
po 1 galaretce w 2 ulubionych smakach (ciemny i jasny kolor)

kilka łyżek wody i ulubiony aromat do nasączenia ciasta

KREM:
3 całe jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 3/4 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki margaryny
sok z cytryny


Jajka ucieramy z cukrem i makami. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i margaryną. Dodajemy masę jajeczną, sok z cytryny i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dalej mieszamy, aż zgęstnieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Owoce z puszki odsączamy. Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości gorącej wody (jeśli opakowanie podaje, że w 500ml to rozpuszczamy w 400ml ).
Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód kładziemy ciemny biszkopt, nasączamy go wodą z ulubionym aromatem (u mnie rumowy), wykładamy sporą warstwę kremu i jasny biszkopt, który również nasączamy. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Wyjmujemy ciasto i na wierzch wykładamy owoce, delikatnie wylewamy część ciemnej galaretki i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy pozostałą część ciemnej galaretki i ponownie chłodzimy.
Jasną galaretkę, już lekko stężałą, miksujemy kilka minut na szybkich obrotach - do powstania delikatnej pianki - a następnie wykładamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Torcik sobotni


SMACZNEGO :-)



14 października 2012

Kasza gryczana w szpinaku

Kasza gryczana ma co najmniej tylu zwolenników, co przeciwników. Ja nigdy za nią nie przepadałam, ale w ostatnim czasie postanowiłam trochę nagiąć moją niechęć. Postanowienie było bardzo owocne, bo dzięki temu udało mi się zrobić i potem zjeść cudowne pierogi, a teraz przedstawiam kolejny przepis. Tym razem kasza gryczana w szpinakowej kołderce :-)


KASZA GRYCZANA W SZPINAKU


2 woreczki kaszy gryczanej
1 kostka rosołowa grzybowa
łyżka uniwersalnych ziarenek smaku

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250g pieczarek
5-6 suszonych pomidorów z zalewy
450g mrożonego szpinaku
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżeczki serka topionego
garść uprażonego słonecznika
sól
pieprz


Kaszę zalewamy około 800ml wody, rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy ziarenka smaku i gotujemy na sypko. Odsączamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, pieczarki i pomidory drobno kroimy. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki i razem dusimy, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy pomidory i czosnek i razem chwilę dusimy.
Dodajemy szpinak (może być wcześniej rozmrożony) i odparowujemy wodę. Wsypujemy kaszę - mieszamy, dodajemy serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy na talerze i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Możecie ją podać również z jajkiem sadzonym - wtedy nic więcej do szczęścia już nie trzeba ;-)


Kasza gryczana w szpinaku


SMACZNEGO :-)






13 października 2012

Sałatka cioci Luby

To jeden z przepisów, który przywiozłam z wizyty u cioci Luby. Ciocia zawsze gości nas przy suto zastawionym stole, a pyszności jest tyle, że ciężko cokolwiek pominąć. Jak można się domyślić, wizyty te kończą się totalnym przejedzeniem, na szczęście w pobliżu płynie Odra i można dużo spacerować wśród łąk leżących nad jej brzegiem. Dziś skromna, aczkolwiek bardzo smaczna sałatka ;-)


SAŁATKA CIOCI LUBY


100 g cebuli
100 g kwaskowego jabłka
100 g kiszonego ogórka
3 łyżki majonezu
pieprz


Cebulę obieramy, jabłko myjemy i obieramy. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem z majonezem. Doprawiamy pieprzem.
Można jeść samodzielnie lub jako dodatek do mięs.

Sałatka cioci Luby


SMACZNEGO :-)



12 października 2012

Nalewka cytrynowa

Kolejna nalewka, która wyszła spod moich rąk. Nadaje się do samodzielnego spożycia jak i do drinków. Na pewno też świetnie sprawdzi się w deserach z cytrynowymi kremami. Moje koleżanki ją uwielbiają, choć bywa zdradliwa. Te, które już raz ją piły, następnym razem robią to z większą ostrożnością ;-) Oczywiście panom też smakuje :-)


NALEWKA CYTRYNOWA


0,5 litra spirytusu
4 duże cytryny
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Wodę mieszamy z cukrem i zagotowujemy.
Cytryny dokładnie myjemy, parzymy, cienko obieramy (tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu) i dokładnie wyciskamy sok. Skórkę wraz z sokiem dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i studzimy.
Po ostudzeniu (to ważne) zalewamy spirytusem.
Odstawiamy na dwa tygodnie, po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na kolejne trzy tygodnie.
Jeśli nalewka wyjdzie za kwaśna lub za mocna można ją rozcieńczyć.

Nalewka cytrynowa


SMACZNEGO :-)



Domowy WyróbSprawdzone menu na imprezy!



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...