Oto kolejny przepis na szybkie i smaczne danie. Makaron świetnie komponuje się z papryką i niedużą ilością boczku. Nasyci każdego głodomora więc śmiało możecie je podać na późny obiad. Faktem jest, iż z talerza znika bardzo szybko :-)
Makaron z papryką i boczkiem |
MAKARON Z PAPRYKĄ I BOCZKIEM
400 g makaronu penne (lub innego)
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
boczek wędzony kawałek 5x5x5 cm
4 łyżki natki pietruszki
1/2 cytryny
2 kule mozzarelli
sól
pieprz
Papryki oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy. Gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek (przez około 5 minut). Doprawiamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
Makaron gotujemy al dente (wg wskazań z opakowania), odcedzamy i wrzucamy do podsmażonej papryki. Dodajemy boczek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny - mieszamy. Makaron z papryką przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy plastry odsączonej mozzarelli (ok 0,5 cm grubości).
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Makaron z papryką i boczkiem |
Makaron z papryką i boczkiem |
Makaron z papryką i boczkiem |
Makaron z papryką i boczkiem |
SMACZNEGO :-)