Strony

Polecane miejsca

28 sierpnia 2013

Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym

Ostatni dzień mojego urlopu zaowocował szybkim daniem z makaronu i kurek. Wystarczyło dodać tylko trochę sera i śmietany a powstał pyszny sos, którym zajadała się cała rodzina. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów oraz kurek - na pewno się nie zawiedziecie :-)


Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym


MAKARON Z KURKAMI W SOSIE SEROWO-ŚMIETANOWYM

400 g makaronu świderki
2 cebule
około 350 g kurek
100 g sera gorgonzola
1/5 szklanki śmietany 12 %
2 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypta płatków chilli

Kurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy przez około 10 minut, a następnie odsączamy.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około 10-15 minut (w razie konieczności dodajemy trochę wody). W tym czasie gotujemy makaron według wskazań z opakowania.
Do cebuli i kurek dodajemy ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy, dodajemy łyżkę sosu serowego i mieszamy po czym mieszamy z kurkami i sosem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu - mieszamy. Przed podajemy posypujemy odrobiną płatków chilli.

Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym


 SMACZNEGO :-)







17 sierpnia 2013

Leczo

Kolejny szybki posiłek, który świetnie pasuje do upalnego dnia. Roboty mało, nie trzeba stać godzinami przy kuchni, a efekt smaczny i pełen witamin :-)

LECZO

400 g kiełbasy podwawelskiej
2 czerwone papryki
1 średnia cukinia
2 średnie cebule
ok 350 ml domowego przecieru pomidorowego lub dwa duże pomidory
sól
pieprz
papryka mielona
4 łyżki oleju roślinnego

Warzywa myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Dodajemy połowę przecieru pomidorowego.
Cukinię kroimy w kostkę (nie obieramy) i dodajemy do papryki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy gdy warzywa zmiękną. Dodajemy resztę przecieru pomidorowego i dusimy razem jeszcze przez około 5-10 minut.

Leczo

SMACZNEGO :-)





Warzywa psiankowate 2013






16 sierpnia 2013

Muffinki z porzeczkami

Kolejny przepis na muffinki. Pyszne puszyste ciasto, którego słodycz łamią kwaskowe porzeczki - po prostu pycha :-)

Muffinki z porzeczkami

MUFFINKI Z PORZECZKAMI

Na 12 sztuk:
   225g mąki pszennej
   2 łyżeczki proszku do pieczenia
   1/2 łyżeczki soli
   50 g cukru
   1 opakowanie cukru wanilinowego
   50 g roztopionego masła
   2 jaja
   200 ml mleka
   około 300 g porzeczek
   2 łyżki oleju roślinnego

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce miksujemy jaja z cukrami, rozpuszczonym masłem i mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy (za pomocą miksera).
Do powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych olejem roślinnym - pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Muffinki z porzeczkami


SMACZNEGO :-)







15 sierpnia 2013

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą

Oto kolejne szybkie i świeże danie, które zaspokoi każdego głodomora, mimo iż w składzie nie ma mięsa. Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w język - czegóż chcieć więcej? :-)

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą

PIKANTNE ŚWIDERKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ

Na 4 solidne porcje:
   8 łyżek oleju roślinnego
   1 średnia cebula biała
   1 średnia cebula czerwona
   1 papryka żółta
   1 papryka czerwona
   1 papryka pomarańczowa
   1 cukinia
   1/2 łyżeczki chilli w płatkach
   400 g makaronu świderki
   sól
   pieprz


Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą i pieprzem - co pewien czas mieszamy.
Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy - ok 1 minutę. Nakładamy na talerze i podajemy.

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą


SMACZNEGO :-)



Warzywa psiankowate 2013