26 lutego 2013

Do dentysty chodzić trzeba...

... z bardzo wielu powodów ;-) Pierwszy jest oczywisty. Ja chodzę do dentystki również aby poprawić sobie nastrój. Moja Pani Dentystka tryska optymizmem i zawsze zaraża mnie uśmiechem. A ostatnio odkryłam jeszcze jeden powód - daje świetne przepisy :-D I dlatego dziś przedstawiam Wam przepis, który mi "sprzedała" na ostatniej wizycie - zapraszam :-)

Kurczak w curry z rodzynkami

KURCZAK W CURRY Z RODZYNKAMI


400 g piersi z kurczaka
4 cebule
ziarenka smaku
1 kopiasta łyżeczka curry
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki keczupu (ja użyłam bazyliowo - czosnkowy)
2 łyżki sosu sojowego
100 g rodzynek
czosnek granulowany
pieprz


Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Dodajemy do kurczaka posypujemy ziarenkami smaku - mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie dodajemy curry i mieszamy aż kurczak dokładnie zostanie pokryty przyprawą. W miseczce mieszamy olej, keczup i sos sojowy. Do kurczaka dosypujemy rodzynki, pieprz oraz czosnek granulowany (wszystko dodajemy do smaku wg własnego uznania), a następnie wlewamy zalewę z oleju i keczupu. Jeszcze raz mieszamy.
Zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.

Kurczak w curry z rodzynkami

Kurczak w curry z rodzynkami

Kurczak w curry z rodzynkami


SMACZNEGO :-)


Zimowe szaleństwa





18 lutego 2013

Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem

Oto moje kolacyjne odkrycie. Składniki typowe, można z nich zrobić jajecznicę lub omlet, ale można też zapiec - i to jest świetny pomysł! Polecam każdemu kto lubi jajka i zapieczony ser. Jedzonko wychodzi pyszne, puszyste z chrupiącą skórką - czego chcieć więcej? ;-)


Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem

SZYNKA ZAPIEKANA Z SEREM


Na około 10 sztuk:

3 jaja
1 szklanka mleka
150 g szynki drobiowej
150 g żółtego sera
5 pomidorków cherry
łyżka masła
gałązka świeżego rozmarynu
sól
mieszanka ostrych przypraw


Jajka miksujemy z przyprawami i drobno posiekanym rozmarynem. Zagotowujemy mleko i cały czas miksując dodajemy do jajek. Dorzucamy drobno pokrojoną szynkę drobiową i mieszamy.
Formę na muffinki (jeśli masz silikonową użyj jej) smarujemy masłem. Do każdej wkładamy połówkę pomidorka cherry i nalewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy startym żółtym serem lub po prostu układamy plasterek sera.
Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem


Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem

SMACZNEGO :-)


Zimowe szaleństwa



17 lutego 2013

Dietetyczny serniczek z rodzynkami

Dziś proponuję serniczek - szybki, łatwy i smaczny oczywiście, a przy tym dietetyczny. Przepis znalazłam w "Kuchni polskiej" jednak składniki moim skromnym zdaniem mocno odbiegały od nazwy. No bo jak coś może być dietetycznego, jeśli dodamy jako składnik 1,5 szklanki cukru pudru??? Postanowiłam więc przepis zmodyfikować i wyszło coś fantastycznego :-D

Dietetyczny serniczek z rodzynkami

DIETETYCZNY SERNICZEK Z RODZYNKAMI

320 g serka homogenizowanego waniliowego
1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny w proszku
200 g rodzynek
aromat cytrynowy

Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnego mleka, gdy napęcznieje zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy do momentu zniknięcia grudek i odstawiamy do wystygnięcia.
Rodzynki namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia.
Serki miksujemy z aromatem cytrynowym, cały czas miksując dodajemy ostygnięte mleko z żelatyną. Dodajemy 2/3 rodzynek i mieszamy.
Tak przygotowaną masę na serniczki (jest dosyć płynna) rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na około 2h.
Przed podaniem posypujemy pozostałymi rodzynkami.

Dietetyczny serniczek z rodzynkami

Dietetyczny serniczek z rodzynkami



SMACZNEGO :-)







16 lutego 2013

Szybka strucla jabłkowa

Wszędzie wokół panuje czerwone święto - Walentynki. Wszędzie serduszka i mnóstwo cukru - ale nie u mnie :-P Ja tego święta nie lubię! Postanowiłam więc spędzić ten dzień mało cukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-)

Szybka strucla jabłkowa


SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA


3 średnie jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
2 łyżki mielonego cynamonu
około 10 goździków
3 łyżki bułki tartej


Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami.
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami.
Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy, układając go na jabłkach pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie.
Gotowe strucle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.

Szybka strucla jabłkowa

Szybka strucla jabłkowa


SMACZNEGO :-)



Szybkie ciasta - edycja karnawałowa





13 lutego 2013

Nylonowe pyzy

Miałam spędzić dzień w szkole, ale rozchorowali się wykładowcy i wróciłam do domu. Czas wolny postanowiłam wykorzystać na małe buszowanie w kuchni, czego wynikiem są te oto nylonowe pyzy czyli kluski śląskie. Jadłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, a w czasie pałaszowania oddałam się podziwianiu skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Nylonowe pyzy

NYLONOWE PYZY

800 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 jajo
szczypta soli

Do okraszenia:
2 duże cebule
2 łyżki smalcu

Ziemniaki przecieramy lub mielimy, dosypujemy mąkę oraz sól, wybijamy jajko i zagniatamy. Gdy masa zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-)
Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się do dna garnka ;-)
Pozdajemy  polane skwarkami lub sosem myśliwskim. Ja użyłam do okraszenia cebulki zrumienionej na smalcu.

Nylonowe pyzy

Nylonowe pyzy


SMACZNEGO :-)




 

7 lutego 2013

Oponki serowe

Będę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane z dzieciństwa. Dawno, dawno temu moja mama i ciocia umawiały się i wykonywały je razem. Caaaałe góry oponek :-) Czwórka dzieciaków miała co jeść, a i dorośli nie narzekali. Miło po latach powrócić do tych wspomnień pogryzając przy kubku herbaty... oponkę :-)

Oponki serowe

OPONKI SEROWE


0,5 kg białego sera
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
2 jaja
1 łyżeczka sody
1 kg mąki pszennej
2 łyżki śmietany
olej do smażenia

Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory.
Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim oleju, gdy zarumieni się jedna strona, odwracamy i rumienimy drugą stronę. Wyjmujemy na talerz, a po odsączeniu z oleju przekładamy na drugi talerz i oprószamy cukrem pudrem.

Oponki serowe

Oponki serowe

SMACZNEGO :-)


6 lutego 2013

Jajeczna awanturka

Postanowiłam urozmaicić sobie kolację, a przy okazji rozszerzyć znajomość kuchni polskiej. I oto znalazłam przekąskę bardzo smaczną i szybką w wykonaniu. Oczywiście składniki niczym nie zaskakują, ale warto się "poświęcić". Kolacyjka wyszła pysznie i znikała w oka mgnieniu :-)

Jajeczna awanturka

JAJECZNA AWANTURKA


6 jaj ugotowanych na twardo
1 puszka sardynek w oleju
1 średnia czerwona cebula
1 duży pomidor
szczypiorek
sól
pieprz kolorowy


Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połowę. Sardynki wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy na głębokim talerzu. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy - dodajemy do sardynek. Żółtka jajek dorzucamy na talerz z sardynkami i cebulą, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli pasta wyjdzie za sucha dodajemy troszkę oleju z sardynek.
Pomidora myjemy i kroimy na równe plasterki, układamy je na talerzu. Na plasterkach pomidora układamy białka jajek i wykładamy na nie po porcji pasty z sardynkami (ja ulepiłam nieduże kuleczki). Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy - posypujemy nim jajka z pastą.

Jajeczna awanturka

 Ten pyszny przepis pochodzi z książki:



SMACZNEGO :-)


4 lutego 2013

Kurczak po cygańsku

Tak sobie przeglądam moje przepisy i właśnie odkryłam, że całkowicie zapodział się jeden taki, na super smacznego kurczaka. No więc szybko nadrabiam i prezentuję ;-)


KURCZAK PO CYGAŃSKU


4 udka kurczaka
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 białe części pora
½ średniego selera
1 pietruszka
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
3 łyżki łagodnej musztardy
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Warzywa umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce. Cebulę i por drobno posiekać. Udka opłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie przyprawami oraz wysmarować musztardą i wyciśniętym czosnkiem, następnie ułożyć na spodzie brytfanny.  Na udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220°C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy.

Podawać z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.
 
Kurczak po cygańsku
 
 
Ten przepis pochodzi z książki:
 

 


 
 SMACZNEGO :-)
 
 
 



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...