Lekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka.
Kruchy placek gryczany |
KRUCHY PLACEK GRYCZANY
Blaszka 24x24
Na ciasto:
125 g mąki gryczanej
125 g mąki krupczatki
4 łyżeczki cukru pudru
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka czystego smalcu
3 żółtka
1 cukier wanilinowy
Na przełożenie:
białka z 3 jaj
4 łyżeczki cukru pudru
1 słoik konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
około 30 jeżyn
garść płatków migdałowych
opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, smalec i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Zawijamy je w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim blachę do ciasta. Brzegi blachy powinny być pokryte ciastem do około 1/2 wysokości. Tak przygotowane ciasto zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru pudru.
Wyjmujemy blachę z piekarnika i na zapieczone ciasto wykładamy konfiturę truskawkową. (Jeśli dysponujemy dżemem, możemy go użyć zagęszczając mąką ziemniaczaną aby nie był zbyt płynny.) Na warstwie konfitury układamy jeżyny, a na nie rozsypujemy płatki migdałowe. Teraz wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Pozostałą 1/3 ciasta ścieramy równomiernie na warstwę piany.
Pieczemy przez kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień :-)
Kruchy placek gryczany |
Kruchy placek gryczany |
SMACZNEGO :-)