Strony

Polecane miejsca

23 marca 2014

Kruchy placek gryczany

Lekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka.

Kruchy placek gryczany

KRUCHY PLACEK GRYCZANY

Blaszka 24x24

Na ciasto:
   125 g mąki gryczanej
   125 g mąki krupczatki
   4 łyżeczki cukru pudru
   125 g margaryny
   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   1 płaska łyżka czystego smalcu
   3 żółtka
   1 cukier wanilinowy

Na przełożenie:
   białka z 3 jaj
   4 łyżeczki cukru pudru
   1 słoik konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
   około 30 jeżyn
   garść płatków migdałowych
   opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, smalec i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Zawijamy je w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim blachę do ciasta. Brzegi blachy powinny być pokryte ciastem do około 1/2 wysokości. Tak przygotowane ciasto zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru pudru.
Wyjmujemy blachę z piekarnika i na zapieczone ciasto wykładamy konfiturę truskawkową. (Jeśli dysponujemy dżemem, możemy go użyć zagęszczając mąką ziemniaczaną aby nie był zbyt płynny.) Na warstwie konfitury układamy jeżyny, a na nie rozsypujemy płatki migdałowe. Teraz wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Pozostałą 1/3 ciasta ścieramy równomiernie na warstwę piany.
Pieczemy przez kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień :-)

Kruchy placek gryczany

Kruchy placek gryczany


 SMACZNEGO :-)


16 marca 2014

Placki jogurtowo-mleczne

W weekendy zawieszam akcję odchudzania, dlatego w niedzielę mogłam sobie pozwolić na szybkie placuszki z borówkami - mniam :-)


Placki jogurtowo-mleczne

PLACKI JOGURTOWO-MLECZNE

75 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 jajo
2 łyżki trzcinowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
1 garść mrożonych borówek

cukier puder do posypania
olej do smażenia

Jajko miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy jogurt oraz mleko. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dodajemy mrożone borówki (lub świeże jeśli mamy) i mieszamy przy pomocy łyżki.
Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem do zarumienienia z obu stron.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Placki jogurtowo-mleczne


SMACZNEGO :-)


Zużywamy zapasy przed wiosną


Sałatka serowa

Pyszna sałatka z żółtego sera i warzyw, dobra na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Spróbujcie jej koniecznie! :-)

Sałatka serowa

SAŁATKA SEROWA

250 g żółtego sera (u mnie gouda, salami i wędzony)
2 jaja na twardo
1 średnia czerwona cebula
4 ogórki konserwowe
kilka liści cykorii
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
posiekana natka pietruszki
3 łyżeczki jogurtu
3 łyżeczko majonezu
pieprz kolorowy
przyprawa do sałatek


Sery kroimy w plasterki a następnie w cienkie paseczki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, jaja obieramy i drobno siekamy, ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypior drobno siekamy a cykorię kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy.
Majonez rozprowadzamy z jogurtem, doprawiamy pieprzem i przyprawą do sałatek - rozprowadzamy z wymieszanymi wcześniej składnikami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy samodzielnie bądź do pieczywa i wędlin.

Sałatka serowa


SMACZNEGO :-)