30 września 2014

Placek z jabłkami i orzechami


Składniki na blachę  25 x 35

6 jaj
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody spożywczej
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
3 szklanki mąki pszennej
6-7 dużych jabłek antonówek
1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Placek z jabłkami i orzechami

Placek z jabłkami i orzechami

Placek z jabłkami i orzechami



SMACZNEGO :-)



Jabłka wolności Jabłko z cynamonem 2014 Jabłko z cynamonem 2014



15 września 2014

Ciasto sypane

Składniki na blachę  25 x 35

1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki brązowego cukru
1 cukier wanilinowy
150 g masła 82%

Nadzienie:
1 słoik jabłek duszonych Stovit (750g)
3 słoiki śliwek (lub świeże pozbawione pestek)
1 kopiasta łyżeczka cynamonu

Ciasto sypane

Masło wkładamy do zamrażarki aby porządnie stwardniało.
Kaszę manną mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami.
Jabłka wyjmujemy ze słoika i dokładnie mieszamy z cynamonem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy 1/3 wymieszanych suchych składników ciasta. Następnie układamy warstwę jabłek i sypiemy kolejną część suchych składników (połowę tego co zostało). Układamy pozostałą część jabłek i śliwki. wierzch posypujemy równomiernie pozostałymi suchymi składnikami - lekko wyrównujemy.
Wyjmujemy z zamrażarki masło i ścieramy na tarce o dużych oczkach - dokładnie posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Uwaga: 
u mnie ciasto miało być tylko jabłkowe, jednak po wyłożeniu pierwszej warstwy jabłek po prostu mi ich zabrakło dlatego użyłam śliwek, które były pod ręką.

Ciasto sypane

SMACZNEGO :-)


Ciacho na widelcu

  


 A taki oto miałam dziś poranek ;-)




14 września 2014

Ciasto marchewkowe

Składniki na blachę  25 x 35

Na ciasto:
   2 szklanki mąki pszennej
   1,5 szklanki cukru brązowego
    4 jaja
   3/4 szklanki oleju słonecznikowego
   1/2 szklanki oleju z avocado
   2 łyżeczko sody spożywczej
   3 łyżeczki cynamonu
   2 szklanki drobno startej marchwi (ok. 5 dorodnych marchewek)

Na polewę:
   1/4 kostki masła
   7 łyżek wody
   3 łyżki kakao
   opcjonalnie cukier jeśli chcecie aby polewa była słodka

płatki migdałowe do posypania


Ciasto marchewkowe

Ciasto:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy. Cały czas miksując dosypujemy przesianą mąkę, i oba oleje (można użyć jeden rodzaj oleju, ja zużyłam posiadane resztki :-) ). Powinniśmy uzyskać ciasto o dość zwartej konsystencji. Dorzucamy startą marchew, cynamon o sodę - mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto wylewany do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Polewa:
Do niedużego rondelka wlewamy wodę i wkładamy masło, rozpuszczamy na niedużym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polewamy równomiernie wystudzone ciasto.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


SMACZNEGO :-)






Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...