Strony

Polecane miejsca

27 stycznia 2015

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów



Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów


Składniki na około 15 kulek:

1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto)
10 suszonych pomidorów z zalewy
czosnek niedźwiedzi
świeżo mielony pieprz kolorowy
mieszanka ognistych przypraw
2 łyżki oliwy z pomidorów

Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pomidory odsączamy i blendujemy, dodajemy przestudzoną ciecierzycę - blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i ostrymi przyprawami - mieszamy.
Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów.
Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki.
U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-)


Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów


SMACZNEGO :-)


Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń


 

16 stycznia 2015

Rożki z ciasta filo z serem

Rożki z ciasta filo z serem

Na około 34 rożki:

180 g fety 12 %
200 g chudego twarogu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jaja
świeżo mielony pieprz kolorowy
1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)
100 ml oliwy z oliwek

Jajka ubijamy, dodajemy pokruszoną fetę i twaróg - składniki mieszamy rozgniatając je widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz. 
Ciasto filo kroimy wzdłuż na paski szerokości około 10 cm. (Pracujemy na jednym pasku pozostawiając resztę pod przykryciem aby nie wyschły) Jeden pasek smarujemy oliwą z oliwek następnie w lewym dolnym rogu układamy czubatą łyżeczkę sera. Składamy ciasto w trójkąt i kontynuujemy składanie, tak aby powstał ładny trójkąt - przez cały pasek. Powstały rożek smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta.
Rożki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Podajemy na ciepło z ulubionym miksem sałat. Równie dobrze smakują na zimno - świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy.

Rożki z ciasta filo z serem

Rożki z ciasta filo z serem

SMACZNEGO :-)


zBLOGowani.pl

6 stycznia 2015

Smoothie z jabłka z imbirem

Na 1 porcję ok 500 ml:

1 duże jabłko
3 łodygi selera naciowego
kawałek imbiru - ok 2 cm
ok 200 ml wody mineralnej niegazowanej

Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko i seler naciowy myjemy i kroimy w nieduże kawałki - jabłka nie obieramy. Wszystkie składniki razem blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelewamy do szklanki i podajemy.
Latem można lekko schłodzić lub dodać skruszony lód.

Smoothie z jabłka z imbirem


SMACZNEGO :-)


5 stycznia 2015

Pasta z suszonych pomidorów i jajka

Przepis znalazłam na blogu Edwina, którego serdecznie pozdrawiam :-) Przepis na swoje potrzeby nieco zmodyfikowałam.
Pasta z suszonych pomidorów i jajka

Na 6-8 porcji:

   2 jaja na twardo
   130 g odsączonych z zalewy suszonych pomidorów
   10 listków bazylii
   2 ząbki czosnku
   oregano
   czosnek niedźwiedzi
   ognista mieszanka przypraw
   pieprz kolorowy
   sól morska

Jaja obieramy i wrzucamy do miseczki lub blendera, dodajemy odsączone suszone pomidory, bazylię i obrany czosnek. Wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Podajemy z pieczywem tradycyjnym bądź chrupkim.

Jeśli pastę podamy na krakersach - będzie świetną przekąską na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi, ale wtedy mniej ją solimy ;-)

Pasta z suszonych pomidorów i jajka


SMACZNEGO :-)




zBLOGowani.pl

4 stycznia 2015

Spanakopita




Spanakopita



Składniki na blachę 25 x 35

Na 6 porcji:

   1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)
   2 łyżki oliwy z oliwek
   1 duża cebula
   ok 500 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
   4 łyżki natki pietruszki
   2 łyżki koperku
   2 jaja
   270 g sera feta
   3 ząbki czosnku
   sól
   pieprz
   100 g masła 

Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek - podgrzewamy mieszając przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, jaja, natkę pietruszki i koperek - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masło rozpuszczamy i smarujemy blachę. Ciasto filo rozwijamy i wszystkie płaty przekrawamy w szerz na pół (tak aby formatem pasowały do blaszki). Jeden płat układamy w posmarowanej formie, smarujemy go masłem i układamy następny płat. Czynność powtarzamy do ułożenia siedmiu warstw.
Na ułożone ciasto wykładamy farsz szpinakowy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe płaty ciasta również smarując je rozpuszczonym masłem. Ostatnią warstwę lekko dociskamy.
Przy pomocy ostrego noża dzielimy spanakopitę na 6 części.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Podajemy na ciepło lub zimno.

Spanakopita

SMACZNEGO :-)



zBLOGowani.pl