Tak rzadko gotuję teraz coś nowego... A dziś, nie wspomnę po jakim czasie planowania, ugotowałam w końcu komosę ryżową. I oczywiście nie zawiodłam się. Jak zwykle - kilka prostych składników, złożyło się na pyszne danie :-)
KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI
Składniki na ok 4 porcje:
150g komosy ryżowej
100g chorizo
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
2 duże pomidory
1 papryka czerwona
pęczek szczypiorku
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
bazylia
oregano
wędzona ostra papryka
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
1. Komosę porządnie płuczemy i gotujemy.
2. Fasolę odcedzamy i płuczemy, kukurydzę odcedzamy. Pomidory parzymy. Paprykę i szczypiorek drobno kroimy.
3. Chorizo obieramy ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy.
4. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i podsmażamy przez ok 5 minut.
5. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
6. Dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory - doprawiamy przyprawami i dusimy aż pojawi się sok.
7. Wsypujemy ugotowaną komosę - mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut.
8. Na krótko przed końcem smażenia dodajemy pokrojony szczypiorek - mieszamy i podajemy.
3. Chorizo obieramy ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy.
4. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i podsmażamy przez ok 5 minut.
5. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
6. Dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory - doprawiamy przyprawami i dusimy aż pojawi się sok.
7. Wsypujemy ugotowaną komosę - mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut.
8. Na krótko przed końcem smażenia dodajemy pokrojony szczypiorek - mieszamy i podajemy.
Komosa ryżowa z warzywami |
SMACZNEGO :-)