Są nietypowe, ale wcale nie mniej smaczne. Główną ich zaletą jest to, iż
można jeść je na słodko lub słono. Tylko od nas zależy czy użyjemy do
nich powideł czy może łososia.
MUFFINY ANGIELSKIE
Składniki na dwie blachy muffin:
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru pudru
225 ml wody
1 łyżeczka miękkiego masła
Masło rozpuszczamy.
Mąkę, sól oraz cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W kopczyku z mąki robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże i masło. Powoli zagarniamy mąkę do środka i dalej wyrabiamy ciasto do momentu gdy będzie odchodziło od dłoni. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dalej
wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski,
nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i ponownie
wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. Wycinamy krążki
o średnicy ok 7cm. Wycięte krążki układamy na blasze wyłożonej papierem
zachowując między nimi odległości ok 2-3cm. Przykrywamy i odstawiamy do
wyrośnięcia na 15-20 minut.
Pieczemy w temp 210°C przez 8 minut, następnie przekręcamy muffinki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.
Muffiny angielskie |
Przepis zaczerpnięty z pisma "PALCE LIZAĆ"
SMACZNEGO :-)
SMACZNEGO :-)