MARMOLADA MORELOWA
Składniki na 15 małych słoiczków
1 kg cukru
1 pomarańcza
skórka otarta z 1 całej pomarańczy
Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (można na noc).
Garnek z morelami stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając smażymy 20 minut. Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Następnie obieramy z białego miąższu i drobno kroimy usuwając pestki. Do smażących się morek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i pokrojony
miąższ, dalej mieszając smażymy na wolnym ogniu, aż marmolada nabierze
właściwej gęstości.
Gorącą marmoladę nakładamy do wygrzanych słoików, dokładnie zamykamy.
Marmolada morelowa |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)