25 lipca 2012

Marmolada morelowa

Dziś proponuję marmoladę morelową. Jest pyszna i wspaniale nadaje się do pieczywa i do ciast. Co prawda to wyrób zeszłoroczny, ale może w tym roku jeszcze ktoś skorzysta z tego przepisu.

MARMOLADA MORELOWA

Składniki na 15 małych słoiczków

2 kg moreli bez pestek
1 kg cukru
1 pomarańcza
skórka otarta z 1 całej pomarańczy

Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (można na noc). 
Garnek z morelami stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając smażymy 20 minut. Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Następnie obieramy z białego miąższu i drobno kroimy usuwając pestki. Do smażących się morek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i pokrojony miąższ, dalej mieszając smażymy na wolnym ogniu, aż marmolada nabierze właściwej gęstości.
Gorącą marmoladę nakładamy do wygrzanych słoików, dokładnie zamykamy. 

Marmolada morelowa

Ten pyszny przepis pochodzi z książki:



SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...