Ciasteczka migdałowe |
115 g mąki pszennej
135 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g cukru
60 g płatków migdałowych
100 g miękkiego masła
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Ciasteczka migdałowe |
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wsypujemy obie mąki, cukier,
płatki migdałowe, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy posiekane masło, jajko
i aromat cytrynowy - wszystko razem wyrabiamy dłońmi do uzyskania konsystencji mokrego piachu.
Z
powstałego ciasta formujemy w dłoniach
kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - aż będą lekko brązowe.
Studzić poza piekarnikiem.Ciasteczka migdałowe |
Wykonanie TM5:
Do kielicha wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem rozdrabniamy - 20 s / obr. 6.
Z powstałego ciasta (o konsystencji mokrego piachu) formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - aż będą lekko brązowe.
wyglądają smakowicie, sięgnęłabym po kilka :)
OdpowiedzUsuńMniam, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń