Kolejna propozycja pysznego domowego keczupu. Tym razem w roli głównej zagrała cukinia, którą otulił koncentrat pomidorowy. Keczup ten smakiem przypomina sklepowy, ale jest o niebo lepszy :-)
Keczup z cukinią |
KECZUP Z CUKINIĄ
Na około 12 słoiczków 190 g:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
400 g koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki octu 10 %
1 i 1/3 szklanki cukru
3 łyżki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Cukinię dokładnie szorujemy. Cebulę obieramy.
Warzywa ścieramy na grubej tarce - mieszamy z solą i odstawiamy na 1,5 godziny.
Po tym czasie przekładamy do garnka i gotujemy około 45 minut bez przykrycia.
Keczup z cukinią |
Dodajemy cukier, ocet - mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.
Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Keczup z cukinią |
Studzimy, blendujemy na gładką masę - zagotowujemy.
Gorący keczup nalewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Przykrywamy ręcznikiem i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Keczup z cukinią |
SMACZNEGO :-)