Kolejny przepis zainspirowany kuchnią Przemka. Facet naprawdę wie co robi :-) Niestety w moim ostatnio stałym nierozgarnięciu nie zakupiłam natki pietruszki i musiałam ją czymś zastąpić, więc padło na jarmuż. Kotlety wyszły świetne i szybko zniknęły :-)
Na zdjęciu widać, że mój blender niestety nie dał rady i nie uzyskałam gładkiej masy - na czarną listę do kupienia trafia końcówka miksująca do robota kuchennego!
Kotlety z fasoli i jarmużu |
KOTLETY Z FASOLI I JARMUŻU
Na 4 kotlety:
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
1 garść jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany)
4 łyżki mąki kukurydzianej
sól
cząber
czosnek staropolski
olej roślinny do smażenia (ok 6-7 łyżek)
Fasolę odsączamy, płuczemy zimną wodą i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach oleju.
Fasole mieszamy z cebulą, dodajemy jarmuż oraz make kukurydzianą, solimy, doprawiamy cząbrem i czosnkiem staropolskim - wszystko razem miksujemy.
Formujemy nieduże płaskie kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (do zrumienienia).
Podajemy ze świeżą sałatą i kaszą.
Kotlety z fasoli i jarmużu |
SMACZNEGO :-)