30 października 2015

Kotlety z fasoli i jarmużu


Kolejny przepis zainspirowany kuchnią Przemka. Facet naprawdę wie co robi :-) Niestety w moim ostatnio stałym nierozgarnięciu nie zakupiłam natki pietruszki i musiałam ją czymś zastąpić, więc padło na jarmuż. Kotlety wyszły świetne i szybko zniknęły :-)
Na zdjęciu widać, że mój blender niestety nie dał rady i nie uzyskałam gładkiej masy - na czarną listę do kupienia trafia końcówka miksująca do robota kuchennego!

Kotlety z fasoli i jarmużu


KOTLETY Z FASOLI I JARMUŻU

 Na 4 kotlety:
   1 puszka czerwonej fasoli
   1 cebula
   1 garść jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany)
   4 łyżki mąki kukurydzianej
   sól
   cząber
   czosnek staropolski
   olej roślinny do smażenia (ok 6-7 łyżek)

Fasolę odsączamy, płuczemy zimną wodą i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach oleju.
Fasole mieszamy z cebulą, dodajemy jarmuż oraz make kukurydzianą, solimy, doprawiamy cząbrem i czosnkiem staropolskim - wszystko razem miksujemy.
Formujemy nieduże płaskie kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (do zrumienienia).
Podajemy ze świeżą sałatą i kaszą.

Kotlety z fasoli i jarmużu


SMACZNEGO :-)





 

27 października 2015

Potrawka z indyka


Akcja reaktywacja!!! Witam po dłuuuugich miesiącach. W końcu powracam - wiem, wiem piszę to nie wiem który raz. Ale na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, iż obecny rok jest dla mnie mega wyjątkowy i powodujący wiele zawirowań. Nie będę wszystkiego opisywać, ale było przede wszystkim kilka podróży wyczekiwanych i całkowicie niespodziewanych. Zapisałam się też na kolejne studia (OMG!!!) i przede wszystkim mam w końcu własne cztery kąty. Kątów jest w sumie więcej, ciągle siedzę i je czyszczę i zachodzę w głowę jak wszystko poustawiać... Ale co najważniejsze dla tego miejsca - mam własną kuchnię!!! O! I w końcu zaczynam się w niej zadomawiać, więc na pewno i na blogu znów zatętni życie :-D
PS. Biegów też kilka w tym roku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-)


Gulasz z indyka

POTRAWKA Z INDYKA

250 g piersi indyka
1 średnia cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 zielona papryka
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
czosnek staropolski
kmin rzymski
1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego
3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia
½ szklanki wody

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka).
Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm).
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekane mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy aż mięso zrobi się jasne. Dodajemy paprykę, podlewamy ok ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 5 min.
Dodajemy startą marchew i pietruszkę, przyprawiamy pozostałymi przyprawami – mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut.
Podajemy z makaronem lub kaszą.

Gulasz z indyka

 SMACZNEGO :-)




Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...