Makaron z cukinią i marchewką |
Na dwie porcje:
160 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
1 spora cukinia (ok. 500g)
1 duża marchew
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
posiekana gałązka mięty (ok. 10 listków)
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz czarny
4 łyżki oleju rzepakowego
Cukinię i marchew myjemy. Marchew obieramy i oba warzywa kroimy w długie cienkie plastry - przy pomocy obieraczki do jarzyn.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka.
Makaron gotujemy wg przepisu z opakowania - u mnie al dente.
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukinię, marchewkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy na małym ogniu ok 10 minut.
Odsączony makaron wrzucamy do warzyw (można dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu). Przez chwilką podgrzewamy mieszając - nakładamy na talerze.
Makaron z cukinią i marchewką |
SMACZNEGO :-)
Pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńOj tak! Pyszny i zdrowy :-)
UsuńNie mogą oglądać Twojego bloga, bo dostaję ślinotoku :D
OdpowiedzUsuńNie mogą oglądać Twojego bloga, bo dostaję ślinotoku :D
OdpowiedzUsuńfajny i prosty przepis na obiad :)
OdpowiedzUsuń