27 grudnia 2015

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

Te pyszne ciasteczka wykonałam na bazie przepisu Joasi. Zmieniłam trochę proporcje i składniki, ale i tak wszystko wyszło super. Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności.


BEZGLUTENOWE CIASTECZKA ORZECHOWE

Na około 24 sztuki:
   300 g masła orzechowego Primavica (bez dodatku soli i cukru)
   3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara
   1 jajo
   szczypta soli  himalajskiej

Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią, wykonujemy wzorek przy pomocy widelca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut. Studzimy na kratce.

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe


SMACZNEGO :-)

Świąteczne słodkości! 2015


9 grudnia 2015

Pikantny gulasz wieprzowy



Na 4 porcje:
   500 g mięsa wieprzowego
   250 g pieczarek
   1 papryka czerwona
   1 duży pomidor
   1 papryczka piri piri (może być ze słoika)
   5 szalotek
   200 ml rosołu
   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
   2 łyżki maki pszennej
   1 łyżka oleju
   pieprz z kolendrą
   sól morska
   3 listki laurowe
   3 ziarna ziela angielskiego
   czosnek niedźwiedzi
   lubczyk
   cząber
   kmin rzymski
   tymianek

Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na nieduże kawałki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pieczarki oraz papryki myjemy i drobno siekamy. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry i siekamy. 
Mięso oprószamy solą, mąką i podsmażamy na łyżce oleju, tak aby z każdej strony zrobiło się jasne. Zdejmujemy z rondla. Na tłuszczu z obsmażania mięsa podsmażamy pieczarki (również soląc) - od czasu do czasu mieszamy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy posiekane szalotki i smażymy do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy papryki i pomidora, chwilę razem dusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
Podajemy z kaszami.

Pikantny gulasz wieprzowy

SMACZNEGO :-) 


7 grudnia 2015

Surówka z marchewki i białej rzodkwi



Na dwie porcje:
   1 średnia marchew
   taka sama ilość białej rzodkwi
   2 liście sałaty lodowej
   1/2 szklanki kukurydzy konserwowej (odsączona)

Na sos:
   1,5 łyżki oliwy z oliwek
   1 łyżeczka śmietany 12%
   1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
   zioła do sałatki
   pieprz czarny, sól (opcja)

Marchew i rzodkiew myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy drobno posiekane liście sałaty i kukurydzę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy (ewentualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem). Surówkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, mieszamy aby składniki się połączyły.

Surówka z marchewki i białej rzodkwi


SMACZNEGO :-)



Proste surówki - jesień 2015
Jesień pełna warzyw


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...