Przedstawiam dziś warzywa w słoikach, a dokładnie marchewkę, pietruszkę i selera. Z mieszanki tej często korzystam w czasie gotowania zup, gulaszy i kilku innych rzeczy. Dzięki nim nie muszę się martwić, że zapomnę kupić mrożonkę lub nie będzie czasu na skrobanie ;-)
WARZYWA W SŁOIKACH
na 1 kg marchwi
300 g pietruszki
300 g selera
na 1 kg warzyw
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta kwasku cytrynowego
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą (2 szklanki wody na 1 kg startych lub pokrojonych warzyw). Doprawiamy solą i kwaskiem cytrynowym a następnie zagotowujemy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do słoików (takich jak po dżemie - około 300 ml), zakręcamy i gotujemy w garnku wypełnionym wodą (do połowy wysokości słoików) przez około 30 minut. Wystawiamy, pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do piwnicy.
Warzywa w słoikach |
SMACZNEGO :-)
świetny pomysł, skorzystam, bo mam dość mrożonek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
takie warzywka zimą to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńJuż pędzę po marchewkę i pietruszkę i zabieram się za pracę Dziękuję za dobry pomysł!!!
OdpowiedzUsuńZimą będą jak znalazł :-)
UsuńPomysł bardzo mi się podoba, ale ponieważ nie lubię gotować słoików, to spróbuję ugotować wszystko razem ok. 1/2 godz i szybko powkładać do wyparzonych słoików i natychmiast odwrócić do góry dnem. Mam nadzieję, że się nie zepsują.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy się udało :-)
OdpowiedzUsuńdobre POMARAŃCZOWEeeeeee
OdpowiedzUsuń