16 stycznia 2013

Warzywa w słoikach

Przedstawiam dziś warzywa w słoikach, a dokładnie marchewkę, pietruszkę i selera. Z mieszanki tej często korzystam w czasie gotowania zup, gulaszy i kilku innych rzeczy. Dzięki nim nie muszę się martwić, że zapomnę kupić mrożonkę lub nie będzie czasu na skrobanie ;-)


WARZYWA W SŁOIKACH


na 1 kg marchwi
300 g pietruszki
300 g selera

na 1 kg warzyw
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta kwasku cytrynowego


Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą (2 szklanki wody na 1 kg startych lub pokrojonych warzyw). Doprawiamy solą i kwaskiem cytrynowym a następnie zagotowujemy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do słoików (takich jak po dżemie - około 300 ml), zakręcamy  i gotujemy w garnku wypełnionym wodą (do połowy wysokości słoików) przez około 30 minut. Wystawiamy, pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do piwnicy.


Warzywa w słoikach


SMACZNEGO :-)



7 komentarzy:

  1. świetny pomysł, skorzystam, bo mam dość mrożonek!
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie warzywka zimą to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już pędzę po marchewkę i pietruszkę i zabieram się za pracę Dziękuję za dobry pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł bardzo mi się podoba, ale ponieważ nie lubię gotować słoików, to spróbuję ugotować wszystko razem ok. 1/2 godz i szybko powkładać do wyparzonych słoików i natychmiast odwrócić do góry dnem. Mam nadzieję, że się nie zepsują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Daj znać czy się udało :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...