29 listopada 2012

Omlet z papryką i szynką

Omlet z papryką i szynką to świetny pomysł na szybką i ciepłą kolację. No i oczywiście smaczną :-) Zamiast znów robić kanapki rozbij jajeczka, pokrój paprykę i szynkę, dodaj jeszcze kilka rzeczy i już się będą pyszności smażyć. Zapach w kuchni będzie przyjemny a i na smak nikt narzekać nie powinien.
To co? Jemy? :-)

Omlet z papryką i szynką


OMLET Z PAPRYKĄ I SZYNKĄ


1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
średniej wielkości ugotowany ziemniak
2 plastry szynki
3 jajka
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
olej


Paprykę, szynkę, ziemniaka siekamy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Następnie zalewamy jajkami podsmażone wcześniej składniki. Po zarumienieniu się spodu, za pomocą pokrywki lub płaskiego talerza, przekręcamy omlet na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia się.


Omlet z papryką i szynką


SMACZNEGO :-)

28 listopada 2012

Ciasto z ricottą

Ciasta z serami są mega smaczne :-) Dziś pokażę Wam ciasto, które w sumie mi nie wyszło pod względem wizualnym, ale jak najbardziej było pyszne. Mój błąd polegał na tym, iż użyłam serka ricotta o konsystencji serka homogenizowanego i nie za cienko rozwałkowałam ciasto. Ale nawet mimo tych błędów placek znikał i nikt nie narzekał ;-)


CIASTO Z RICOTTĄ


Na ciasto - tortownica 26 cm:
    400 g mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 jaja
    150 g cukru
    200 g masła rozpuszczonego
    szczypta soli
    skórka otarta z cytryny

Na nadzienie:
    500 g ricotty
    1 kieliszek rumu
    1 jajo
    100 g cukru
    cukier puder do posypania


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i skórkę cytrynową - dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na dwa placki - jeden większy i jeden mniejszy. Dużym plackiem wykładamy formę. Ricottę mieszamy z cukrem, rumem i jajem - wykładamy na ciasto w formie. Na wierzchu układamy mniejszy placek i zaklejamy brzegi ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.


Ciasto z ricottą

Ciasto z ricottą


SMACZNEGO :-)



27 listopada 2012

Muffiny z ricottą

Dziś przepis przetestowany ponad pół roku temu, a znaleziony u Matki Polki w UK . Muffinki okazały się pyszne! Znikały jeszcze przed ostygnięciem, a te co zdążyły ostygnąć też nie musiały długo czekać na amatora słodkości ;-) Smakowały i dużym i małym :-D


MUFFINY Z RICOTTĄ


Składniki na około 18 sztuk:

250 g ricotty
2 jaja
320 ml mleka
60 g rozpuszczonego masła
260 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60 g kakao
170 g groszków czekoladowych
płatki migdałowe do posypania


W misie ubijamy ser i jajka. Dodajemy mleko, masło i miksujemy. W drugiej misie mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy masę serową i groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Wykładamy do wyłożonej papilotkami blachy, posypujemy płatkami migdałowymi. Ja zrobiłam wersję z 1/3 ciasta jasnego :-) Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Muffiny z ricottą


SMACZNEGO :-)




26 listopada 2012

Ciasteczka serowo-rabarbarowe

Oto ciasteczka znalezione na blogu Anyżkowo . Jest to kolejny już przepis jaki wykonałam z jej przepisów, a każdy był trafiony w dziesiątkę. Ciasteczka są smaczne, nie za słodkie - takie w sam raz. Pełen uroku rabarbar wspaniale podkreśla smak serowego ciasta. Te ciasteczka smakują wyśmienicie, więc nie czekajcie - grzejcie piecyki i zabierajcie się do pieczenia :-)


CIASTECZKA SEROWO-RABARBAROWE

120g twarogu trzykrotnie mielonego
150g maki
2 łyżki cukru brązowego
130g miękkiego masła
300g rabarbaru
żółtko

Masło wraz z twarogiem i cukrem mieszamy aż powstanie gładka masa. Partiami dodajemy do niej mąkę i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na około 2 godziny. 
Rabarbar myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na małe porcje i formujemy małe krążki. Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i nakładamy porcje rabarbaru.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

Ciasteczka serowo-rabarbarowe


SMACZNEGO :-)


25 listopada 2012

Kuskus w curry z warzywami

Jakiś czas temu udało mi się wygrać zestaw kasz zawierający kuskus. Trochę trwało zanim się za niego zabrałam i mogę tego tylko żałować. Kuskus robiłam i jadłam pierwszy raz, a wyszedł super. Nic skomplikowanego, kilka prostych składników i powstała pyszna, ciepła kolacja. I dziś też taką zjem :-D

Kuskus w curry z warzywami

KUSKUS W CURRY Z WARZYWAMI


50 g kaszy kuskus
1/2 szklanki bulionu
1/2 opakowania warzyw z "Mieszanki Chińskiej"
1 łyżeczka curry indyjskiego
szczypta soli prowansalskiej
1 łyżka oleju

Kuskus wsypujemy dodajemy połowę curry, mieszamy po czym zalewamy gorącym bulionem - odstawiamy na 5 minut. W tym czasie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, lekko doprawiamy solą prowansalską i chwilę dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa rozmarzną wsypujemy pozostałą ilość curry i dodajemy napęczniały kuskus. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na talerz.

Kuskus w curry z warzywami

SMACZNEGO :-)


23 listopada 2012

Mazurek makowy wytworny

Ok, wiem to nie Wielkanoc się zbliża. Ale ten mazurek idealnie pasuje również na Boże Narodzenie. Jest mak, bakalie i przyprawy korzenne. W czasie pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kojarzący się z Bożym Narodzeniem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie będziecie żałować :-)

MAKOWY MAZUREK WYTWORNY


BLACHA 25 X 35

0,5 l suchego maku
25 dag masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka rozdrobnionych przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
2 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały)
cukier kryształ do posypania mazurka
2 białka


Mak, mąkę, posiekane masło, cukier puder, jajko, żółtka i przyprawy mieszamy i zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na kształt zbliżony do formy) i układamy na wyłożonej papierem formie. Roztrzepanym białkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy bakaliami oraz cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni. Mazurek jest najsmaczniejszy następnego dnia.


Mazurek makowy wytworny

Mazurek makowy wytworny


 Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "UDANE PRZYJĘCIA" E.Aszkiewicz i R.Chojnackiej.


SMACZNEGO :-)

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

22 listopada 2012

Bananowe placuszki

Środek tygodnia, a ja już ledwo ciągnę. Do tego w weekend szkoła i egzamin - brrr. Jak przetrwam sobotę postaram się zrobić jakiś nowy fajny wpis, a dziś posiłkuję się archiwum. Będzie to przepis na placuszki całkiem smaczne, z dodatkiem bananów. Po zdjęciu z patelni mogą wydać się nijaki, ale posypcie je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu, a ujawnią swą moc ;-)

BANANOWE PLACUSZKI



2 szklanki mąki
1 szklanka wody
2 jaja
3 duże banany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania


Rozbijamy jajka i oddzielamy biała od żółtek. Z białek, dodając sól, ubijamy pianę. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, dodajemy wodę i miksujemy na gładką masę. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem pozostawiając grudki. Wraz z ubitą pianą dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju łyżką nakładamy masę i formujemy placuszki. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Bananowe placuszki


SMACZNEGO :-)




21 listopada 2012

Pasztet

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. A jak Święta to nie może zabraknąć pasztetu :-) Przedstawiam Wam dziś pasztet, wg przepisu mojej mamy. Uwielbia go cała rodzina, a inne osoby mające możliwość spróbowania go również wyrażały swoje uznanie. Tak więc jeśli trafiłeś tu, a szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na ten mięsny wypiek, bez wahania możesz zakasać rękawy i brać się do pracy ;-)

PASZTET

Na 4 kg pasztetu::

0,5 kg boczku
1 udziec indyka
1 ozorek świński
0,5 kg serca wołowego
0,5 kg szpondru wołowego
1 cały kurczak
0,5 kg wątróbki świńskiej

1/4 selera
15 cm pora
1 cebula
liść laurowy
10 ziaren pieprzu czarnego
1 duża bułka wrocławska
1 jajo - na 0,5 kg zmielonego mięsa
sól
pieprz
0,5 rozdrobnionej gałki muszkatołowej


Wszystkie gatunki mięsa, poza wątróbką, seler, por, przypaloną cebulę, listek laurowy oraz ziarna pieprzu gotujemy do miękkości w 0,5 l wody.
Gdy mięso zmięknie dodajemy wątróbkę, pokrojoną na kawałki bułkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Studzimy i wyjmujemy kości.
Mięso mielimy dwukrotnie i doprawiamy jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmielone mięso wykładamy do foremek wyłożonych papierem.
Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.

Pasztet

Pasztet

Pasztet


SMACZNEGO :-)


Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę



20 listopada 2012

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki to jedna z moich ulubionych potraw. Zawsze jadłam głównie z mięsem, ale ostatnio zaczęłam odkrywać nowe ich smaki. Eksperymenty z farszem są fascynujące jak w przypadku pierogów. Dziś przedstawiam pierwsze gołąbki w których "umoczyłam palce". Niedługo na pewno pojawią się nowe przepisy na to pyszne danie :-)

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

GOŁĄBKI Z MIELONYM MIĘSEM, BOCZKIEM I RYŻEM


1 kapusta włoska "z czubkiem"o śr. 25 cm
0,5 kg mięsa mielonego (szynka)
0,5 kg wędzonego boczku
3 jaja
1 duża cebula
2 czerstwe kajzerki
sól
pieprz
200 g ryżu
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa


Przed przystąpieniem do robienia gołąbków namaczamy w wodzie czerstwe kajzerki. Ryż gotujemy na sypko (krócej niż jest to określone na opakowaniu).
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy.
Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.
Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.


Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem


SMACZNEGO :-)


19 listopada 2012

Pieczywo GRANEX - smakowanie, testowanie

Jakiś czas temu, otrzymałam od firmy GRANEX trzy rodzaje pieczywa chrupkiego. Testowałam i smakowałam praktycznie dwa tygodnie, a dziś zobaczycie wyniki tego procesu. Jest to mój pierwszy test więc proszę o wyrozumiałość ;-)

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

PIECZYWO GRANEX - SMAKOWANIE, TESTOWANIE

Firma GRANEX Zajmuje się produkcją zdrowej żywności z pełnych ziaren zbóż – wafli, pieczywa lekkiego, płatków śniadaniowych oraz produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Dziś skupimy się na pieczywie.

Produkty ze znakiem firmy GRANEX to artykuły spożywcze całkowicie naturalne o wysokim standardzie. Zawierają duże ilości, węglowodanów, minerałów, witamin, a przede wszystkim – błonnika pokarmowego. Dzięki wysokim walorom smakowym i dietetycznym są idealnym pożywieniem dla osób dbających o zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

Firma GRANEX przy produkcji pieczywa kładzie duży nacisk na dopracowane receptury, które pozwalają osiągnąć lekkość i kruchość przy zachowaniu wyjątkowego smaku.

W pieczywie GRANEX nie znajdziesz:
- mleka
- sacharozy
- sztucznych dodatków
- konserwantów
- spulchniaczy.

PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK

Skład: mąka żytnia, otręby przenne, kasza jęczmienna, grys kukurydziany, płatki owsiane, błonnik, sól.

Ten rodzaj pieczywa najbardziej smakował mi z produktami pikantnymi i zdecydowanymi w smaku. W czasie testów spożywałam je z pastą twarogową wytrawną.

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

PASTA TWAROGOWA WYTRAWNA

3 łyżki białego sera
1 łyżka śmietany
3 rzodkiewki
1/2 niedużego ogórka
sól
pieprz

Ser rozgniatamy i mieszamy ze śmietaną. Rzodkiewki i ogórka myjemy - ogórka obieramy i razem z rzodkiewkami drobno kroimy lub ścieramy na tarce jarzynówce. mieszamy z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK Z DODATKIEM ORKISZU I ZIÓŁ

Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane, błonnik owsiany, mąka orkiszowa, ziarno słonecznika, sól, mieszanka ziół prowansalskich.

Ten rodzaj pieczywa najbardziej smakował mi z produktami delikatnymi w smaku, słodkimi. W czasie testów spożywałam je z pastą twarogowo-morelową.

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

PASTA TWAROGOWO-MORELOWA

3 łyżki białego sera
1 łyżka śmietany
5 suszonych morel
łyżeczka cukru waniliowego

Ser rozgniatamy widelcem i łączymy ze śmietaną oraz drobno posiekanymi morelami. Dodajemy cukier i mieszamy.

PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK

Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane, błonnik owsiany, mąka z amarantusa, ziarno słonecznika, sól.

Ten rodzaj pieczywa smokował mi właściwie ze wszystkim. Nadaje się do smaków delikatnych, jak i do zdecydowanych. Śmiało możecie go jeść z serkami waniliowymi lub salami. Do wyboru do koloru :-)

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

Podsumowując, pieczywo chrupkie GRANEX:
- nie kruszy się, mimo iż jest chrupkie,
- ładnie smaruje się masłem i innymi produktami do smarowania,
- nie przykleja się do podniebienia,
- nie łapie zbyt szybko wilgoci,
- ma odpowiednią grubość kromek (nie za cienką, nie za grubą).

To główne cechy, na które zwracam uwagę jedząc pieczywo chrupkie ;-)

Jedyny mankament jaki znalazłam w produkcie, to sposób pakowania. Otwierając pudełko widziałam jeszcze miejsce na co najmniej 2-3 kromki. Może warto to puste miejsce zapełnić?


SMACZNEGO :-)

18 listopada 2012

Tarta z białym serem i rabarbarem

Za pierwszą po latach wypłatę kupiłam sobie wymarzoną formę na tartę z wyjmowanym dnem. Dzisiejszy przepis został wykonany w ramach testowania rzeczonej foremki. Ciasto wyszło smaczne i znikało momentalnie, a co najważniejsze bez uszczerbku na wyglądzie zostało wyjęte z foremki :-) Nadmienię tylko iż nie jest to typowy deserowy wypiek. Smak twarogu zdecydowanie w nim dominująca przybrana jest lekką słodyczą cukru i kwaśnym, orzeźwiającym smakiem rabarbaru.

Tarta z białym serem i rabarbarem

TARTA Z BIAŁYM SEREM I RABARBAREM

 Na ciasto:
    250 g mąki
    125 g margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    0,5 opakowania cukru waniliowego

Na wyłożenie:
    0,5 kg białego sera
    0,5 kg rabarbaru
    1,5 opakowania cukru waniliowego
    2 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

brązowy cukier do posypania


Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy rabarbaru świeżego możemy użyć mrożony. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru wody i obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie biały ser, rabarbar i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

SMACZNEGO :-)



17 listopada 2012

Calzone

Calzone - drożdżowy pieróg z pikantnym farszem. Pyszności! Przepis podpatrzony w telewizji w programie z Buddym Valastro, twórcą fenomenalnie wyglądających tortów. Oczywiście nieco zmodyfikowana wersja, ale każdy zawsze coś robi po swojemu ;-) Fakt, faktem pierogi wyszły pyszne i objadły się nimi trzy osoby :-D


Calzone - cienkie ciasto


CALZONE


Na ciasto
   3 szklanki mąki
   7 g drożdży instant
   2 łyżki oliwy z oliwek
   330ml ciepłej wody
   szczypta soli

Na farsz:
   1 cebula
   300 g pieczarek
   1 papryka czerwona
   1 papryka zielona
   1 papryczka chili
   3 kiełbaski chorizo
   1 kula mozzarelli
   1 ząbek czosnku
   1 łyżka oleju

Przyprawy:
   oregano
   tymianek
   bazylia
   rozmaryn


Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, oliwą z oliwek i wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto i gdy będzie odchodziło od rąk formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Uważamy aby krojąc papryczkę chili nie dotykać rękami do oczu. Cebulę obieramy i również drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, obieramy i drobno siekamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i razem dusimy aż puszczą wodę. Dorzucamy papryki i jeszcze chwilę dusimy. Kiełbaski chorizo drobno siekamy i dodajemy do papryki i cebuli. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę (wcześniej obrany) czosnek. Przyprawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i talerzem wykrawamy placki (powinno wyjść przynajmniej 6). Na każdy z placków nakładamy po plasterku mozzarelli i porcji farszu. Zaklejamy jak pieróg. Aby pieróg się ładnie błyszczał można go posmarować roztrzepanym jajkiem - ja tego nie robiłam.
Uformowane pierogi układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy przez 25 minut - aż się ładnie zarumienią.

Calzone

Calzone

Calzone

Calzone - grube ciasto



SMACZNEGO :-)


16 listopada 2012

Piwo grzane

Piątek weekendu początek ;-) A skoro tak jest to nie może zabraknąć piwa. Na chłodne wieczory, takie jak dzisiejszy, proponuję piwo grzane. Nic nowego, standardowe przyprawy, ale trunek wychodzi pyszny i wspaniale rozgrzewa. Zapraszam i zmykam dopijać puki jeszcze ciepłe ;-)


PIWO GRZANE


0,5 l piwa
4 goździki
4 ziarna kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
1-2 łyżki miodu
1/2 soku z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy


Piwo wlewamy do garnuszka, wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy miód, sok z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczową. Podgrzewamy mieszając ale nie doprowadzamy do wrzenia. Nalewamy do szklanek przecedzając przez sitko. Podajemy z plastrem pomarańczy.

Piwo grzane


SMACZNEGO :-)



Potrawy rozgrzewające



14 listopada 2012

Sałatka z pieczarkami

Oto sałatka z pieczarkami... i nie tylko. Smaczna i zdrowa, tylko kolorami nie bardzo zachwyca, ale nie ma się co zrażać. Sałatkę można wcinać samodzielnie albo jako dodatek. Można sobie ją zabrać do pracy, szkoły albo zjeść w zaciszu domowym. A więc nie czekajcie - próbujcie ;-)


SAŁATKA Z PIECZARKAMI


300 g pieczarek
4 jaja na twardo
1 mała puszka groszku
1 pęczek drobnego szczypiorku
ok 4 łyżki majonezu


Pieczarki myjemy, obieramy i gotujemy około 15 minut. Gdy ostygną siekamy je drobno. Tak samo postępujemy z jajkami. Groszek odcedzamy [najpierw otwieramy puszkę ;-) ]. Szczypiorek również myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy możemy doprawić pieprzem lub innymi przyprawami.

Sałatka z pieczarkami


SMACZNEGO :-)



Bułeczki pizza

Przepis znaleziony na blogu Anyżkowo , wypróbowany w czasie majowych plenerów sprawdził się idealnie. Bułeczki świetnie smakują i na ciepło, i na zimno więc można je przyrządzić na kolację lub na zaplanowaną wycieczkę ;-)


BUŁECZKI PIZZA


Na ciasto:
   3,5 szklanki mąki
   1 jajko
   1/3 szklanki oliwy z oliwek
   1,5 opakowania drożdży instant (10g)
   1 szklanka ciepłej wody
   szczypta soli

Na nadzienie:
   1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
   1 puszka kukurydzy
   100 g kiełbasy chorizo
   100g żółtego sera
   bazylia
   oregano
   tymianek
   
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiamy gładkie ciasto - przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Kiełbasę kroimy na drobną kostkę, żółty ser ścieramy na tarce a kukurydzę odsączamy. 
Z wyrośniętego ciasta oddzielamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy je i układamy na nich składniki nadzienia: kukurydzę, ser, salami, pomidory - posypujemy przyprawami. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem zawijamy i zawijamy na kształt bułeczek. 
Bułeczki układamy ba blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy aby się nie posklejały w czasie pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą przypraw.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia się bułeczek - około 20 minut.

Bułeczki pizza

SMACZNEGO :-)



13 listopada 2012

Sałatka z pomidorów

Ten przepis dostałam na targu od Pana, u którego zawsze kupuję jajka. Jak zobaczył ile nakupiłam pomidorów i powiedziałam co z nimi robię, od razu powiedział "moja żona robi pyszną sałatkę". Później musiałam jeszcze dwa tygodnie się przypominać, ale dostałam :-) Sałatkę zrobiłam w dwóch wersjach - z zalewą mocniejszą i słabszą, bo ja lubię łagodniejszą a pozostali domownicy ostrzejszą. Sałatka wyszła bardzo smaczna i można ją spożywać do obiadu, jak również jako dodatek do przekąsek, zakąsek itp. ;-)

Sałatka z pomidorów

SAŁATKA Z POMIDORÓW


3 kg pomidorów (drobnych bez pestek)
6 cebul
3 papryki zielone bądź żółte
3 marchewki
pieprz czarny mielony - duże opakowanie
2 papryczki chili

na zalewę:
2 szklanki wody
1 szklanki cukru
1 szklanka octu (10% - bądź 6%)
2 łyżki miodu
ziele angielskie (zmielone)

Z tych proporcji warzyw wychodzi około 7 słoików po 900 ml każdy. Zalewa podana w jednej porcji, trzeba zrobić przynajmniej dwie... Jej ilość jest uzależniona od tego w jaki sposób warzywa ułożymy w słoikach.

Ocet wraz z wodą i pozostałymi składnikami zagotowujemy a następnie studzimy.
Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory pozostawiamy w całości lub przekrawamy na pół. Papryki, cebulę, marchew drobno kroimy. Wszystkie warzywa układamy warstwami w słoikach, pomidory przez ułożeniem obtaczamy w pieprzu.
Tak ułożone w słoikach warzywa zalewamy zalewą octową, zakręcamy i pasteryzujemy gotując w garnku przez 15 minut.

Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów




SMACZNEGO :-)



12 listopada 2012

Liebster Blog




W ostatnim czasie nie wyrabiałam się z niczym no i bach - dziś dostałam trzecią nominację w zabawie "Liebster Blog" :-D Pokuta będzie taka, że zamiast odpowiedzieć na pytań 11 odpowiem na 33, wszak każdy z nominujących zasługuje na to, aby poznać mą odpowiedź na zadane przez siebie pytanie. Oj będzie tego trochę będzie.

Przedstawię jeszcze krótko zasady zabawy ;-)

Nominację "Liebster Blog" otrzymuje się od innego bloggera w ramach uznania z pracę włożoną w prowadzenie bloga. Nominację przyznaje się blogowi o mniejszej ilości obserwatorów, w celu wypromowania go. Po odebraniu nominacji należy odpowiedzieć na 11 zadanych przez osobę nominującą pytań, następnie wytypować 11 blogów do nominacji i zadać kolejne 11 pytań przez siebie wymyślonych. Nie nominuje się, osób od których otrzymano nominację.




Nominacja i pytania od http://nutinkowewypieki.blogspot.com/:

1. Twój ulubiony dzień tygodnia. - obecnie każdy, to takie nowe podejście do świata ;-)
2. Gdzie chciałabyś pracować? - tu gdzie pracuję, miło byłoby utrzymać się na tej posadzie.

3. Jaka rzecz w życiu jest dla Ciebie najważniejsza. - to wszystko zależy od tego w jakim momencie życia się znajduję, ogólnie cenie sobie poczucie bezpieczeństwa.
4. Ulubiony kolor.- czerwony, zielony, brązowy... i wiele innych :-)
5. Co zabrałabyś na bezludną wyspę? - nie chciałabym trafić na bezludną wyspę, chyba że na krótki okres a w takim przypadku nic by mi nie było potrzebne... chłonęłabym atmosferę wyspy.
6. Książka, czy film? - książka a potem film ;-)
7. Ulubiony aktor. - oj tam oj tam... na co komu ulubiony jak jest tylu świetnych.
8. Film, który szczególnie utkwił Ci w pamięci. - August Rush.
9. Ile czasu spędzasz dziennie przy komputerze? - kilka godzin w pracy, i w domu też... stanowczo za dużo ;-)
10. Wolisz lato, czy zimę? - uwielbiam każdą porę roku.
11. Dom czy mieszkanie? - mieszkanie, nawet ciasne ale własne... ale do tego jeszcze dłuuuga droga.



Nominacja i pytania od http://kamila19851.blox.pl/html:

1) Co popchnęło Cię do założenia bloga? - znajomi, nie mogli chyba już patrzeć na zdjęcia jedzenia na FB i pisali "załóż bloga" ;-)
2) Jaki rodzaj potraw najbardziej lubisz szykować? - ciasta, ciasteczka, zapiekanki.
3) Jak rodzinka reaguje na Twoją pasję? - to zależy kto, mama się cieszyła gdy zaczęłam dla wszystkich gotować, tata kręci nosem na to co podaje, ale próbuje coraz więcej, znajomi cieszą się na ciasta i ciasteczka :-)
4) Dlaczego tematyka związana z gotowaniem, żywnością? - bo łączę w tym również pasję fotograficzną, a jednocześnie uczę się gotować... wcześniej bałam się zabrać za coś więcej niż kotlet.
5) Jaki jest Twój ulubiony owoc i dlaczego? - oj dużo owoców lubię :-)
6) Wymień trzy rzeczy, które zabrałabyś ze sobą na bezludną wyspę. - no dobra... szczoteczka do zębów, pasta do zębów i mydło ;-)
7) Czy swoją działalność rozszerzasz poza bloga (np. udział w szkoleniach, sprzedaż gotowych produktów, branie udziału w konkursach itd.)? - puki co konkursy, może przyjdzie czas i na resztę ;-)
8) Od jak dawna prowadzisz blog? - 3,5 miesiąca.
9) Czy oprócz bloga masz jakieś inne pasje? - fotografia, książki, podróże.
10) Gotowanie dla Ciebie jest...? - odskocznią od szarej rzeczywistości,
11) Napisz co sądzisz o moim blogu. Co się podoba? Co mniej się podoba? Co można zmienić? - proszę o szczere opinie. - podoba mi się że jest szczery... przystępne przepisy "ładnie podane" bez nadmiernego wymuskania. To tak jakby wejść do kuchni w drewnianej chacie pełnej zapachów przypraw i z ciepłym piecem :-)

 Nominacja i pytania od http://justtryeat.blogspot.com/ :

1. Jeżeli pomyślisz o chwili odpoczynku, relaksu, jak by to wyglądało?- spacer z aparatem w ręku.
2. Nad jezioro czy nad morze? - nad morze.
3. W Twojej kuchni- panuje ład czy bałagan? - nie mam swojej kuchni, a w tej co mam jest raczej porządek.
4. Jesteś osobą towarzyską czy raczej samotnikiem? - to zależy od stanu nastroju.
5. Co najbardziej na świecie Cię denerwuje? - dwulicowość i zakłamanie.
6. Z jakiego miasta pochodzisz i co jest w nim najpiękniejsze? - z Otwocka, najpiękniejsze jest tu stare budownictwo tzw. Świdermajery - niestety szybko znikają...
7. Jaką cechę cenisz w ludziach najbardziej? - szczerość.
8. Jakie danie ( które już przynajmniej raz robiłaś/eś) zaserwujesz parze królewskiej? - makaron z białym serem i skwarkami ;-)
9. Czytasz? Jakie książki, jakich autorów- masz ulubieńców? Pochwal się - uwielbiam książki Jeffery Deaver`a - kiedyś nawet do pracy nie poszłam, żeby zdobyć jego autograf ;-)
10. Co powinnam zmienić na swoim blogu- szczerze! :) - nie zmieniaj nic oprócz tego, żeby było jeszcze więcej dobrych przepisów i ciekawych porad :-)
11. Ile godzin w tygodniu poświęcasz na sprawy związane z blogiem? - conajmniej 10.

Ale wypracowanie z tego wyszło :-)

Dziś - 19.11.2012 dostałam kolejną nominację od http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/. Oto odpowiedzi na jej pytania:

1. Ulubiona roślina.- lubię dużo roślin, ważne aby wiosną się zieleniły, a jesienią przenikały paletą barw.
2. Ulubione danie letnie - nie wiem, dopiero poznaję takie potrawy i dania ;-)
3. Jaką zupę wybrałabyś/wybrałbyś na rozgrzewkę w zimowy wieczór? - kapuśniak
4. Ulubiony alkohol? może być drink ;-) - nalewki domowe: wiśniówka, brzoskwiniówka, kordiał...
5. Najpiękniejsze miejsce w jakim byłam/byłem to...? - jest wiele takich miejsc, góry, morze... ciężko powiedzieć które było najpiękniejsze...
6. Ulubiony kamień - na pewno nie ten o który się potykam ;-)
7. Twoje ulubione święto to? - takie, w którym spotykając się z ludźmi czuję, że są szczerzy... ogólnie nie przepadam za świętami :-/
8. Nigdy w życiu nie zjadłabym/zjadłbym...? - jąder czegoś tam, oczu... i innych tego typy "przysmaków"
9. Twój idealny poranek? - taki w którym budzę się z przyjemnego sny, zza okna biją promienie słońca, a ja nic nie muszę tylko robię to na co mam ochotę
10. Ulubiona przyprawa? - to się ciągle zmienia, teraz jestem na etapie pieprzu kolorowego ;-)
11. Na romantyczną kolację chciałabym/chciałbym pójść do? restauracja, miejsce? - jeśli kolacja byłaby romantyczna to mogłabym zjeść nawet kebaba na trawniku :-)

Aktualizacja 28.12.2012.

Po sporządzeniu tego posta posypały się koleje nominacje dla mojego bloga. Wszystkim, którzy mnie wyróżnili dziękuję serdecznie i z radością udzielam odpowiedzi na zadane pytania :-)

Nominacja i pytania od http://kolanomuchy.blogspot.com/  :

1. Kto lub co zainspirował/ło Cię do prowadzenia bloga kulinarnego? - znajomi, nie mogli chyba już patrzeć na zdjęcia jedzenia na FB i pisali "załóż bloga" ;-)
2. Twoje największe kulinarne marzenie to... - mieć własną kuchnię :-)
3. Dla kogo najbardziej lubisz pichcić? - dla najbliższych i przyjaciół
4. Podczas gotowania/pieczenia bałaganisz czy utrzymujesz nienaganny porządek? - bałaganię, ale mam manię wycierania rąk po każdej czynności i szybko zmywam nagromadzone naczynia ;-)
5. Przelicznik na szklanki/łyżki/łyżeczki czy gramy/mililitry? - wszystko jedno, ważne aby w przepisie nie było połowy składników podanych w gramach a połowy w szklankach
6. Trzymasz się przepisu czy 'dodajesz coś od siebie"? - to zależy od przepisu, jeśli robię coś zupełnie nowego raczej trzymam się przepisu
7. Polecisz jakiś ciekawy film? - Tost i kilka innych o których już pisałam ;-)
8. Czując wspaniałe zapachy z kuchni robisz się głodna czy nie "rusza" Cie to? - robię się głodna :-)
9. W podróżach starasz się próbować lokalnych specjałów? - oczywiście
10. Jedząc poza domem najchętniej wybierasz potrawy które znasz czy te których nie znasz? - to zależy gdzie jem, jeśli w lepszym lokalu to biorę coś nowego
11. Potrawy z jakiej kuchni najbardziej Ci smakują i często do nich wracasz to... - z kuchni mamy ;-)


Nominacja i pytania od http://kasia-gotuje.pl/ :

  1. Którą tradycję Bożo Narodzeniową lubisz? - jedzenie ;-)
  2. Ile razy w życiu piekłaś/eś chleb? - wstyd się przyznać ale nie piekłam
  3. Ulubiona potrawa? - już chyba nie mam ulubionej, jest kilka takich rzeczy które mogłabym jeść bez końca
  4. Jeśli już wybrać to przesolone czy przesłodzone? - przepieprzone ;-)
  5. Ulubione śniadanie? - nie wiem czy ulubione, ale najczęściej jem serek waniliowy
  6. Ulubione danie z piekarnika? - kurczak z chrupiącą skórką
  7. Choinka żywa czy sztuczna? - marzę o żywej mam zawsze sztuczną
  8. Dla kogo lubisz najbardziej gotować? - dla najbliższych i przyjaciół
  9. Plaża czy góry? - i plaża i góry, ale jeśli plaża to zawsze aktywnie
  10. Czy robisz przetwory? - robię
  11. Ulubiona przyprawa? - pieprz kolorowy, curry indyjskie ale w sumie zależy do czego ma być dodana ;-)

Nominacja i pytania od http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com :

 1. Kawa czy herbata ? - herbata
2. Na niedzielne śniadanie najchętniej zrobię - jajecznicę z szynką pomidorem i szczypiorkiem
 3. Smaki "wspomnienie z dzieciństwa" - babcine ciasta, niestety nie ma możliwości odtworzenia przepisów :-(
4. Gdzie najchętniej robicie zakupy spożywcze? - bazar
5. Twoje popisowe danie :) - ojej chyba nie mam jeszcze takiego
6. Kupujecie mięso mielone gotowe czy mielicie sami - sama mielę albo proszę o zmielenie w zaufanym sklepie mięsnym
7. Co przyrządzilibyście na kolację z przyjaciółmi? - coś nowego, na kimś trzeba testować nowe pomysły ;-)
8. Ulubiona potrawa Wigilijna - pierogi z kapustą i grzybami
9. W mojej kuchni rządzi? - nie mam mojej kuchni więc rządzi mama ;-)
10. Smażone, pieczone czy gotowane ? - pieczone
11. Co sprawiło że podjąłeś decyzję o prowadzeniu bloga? - znajomi, nie mogli chyba już patrzeć na zdjęcia jedzenia na FB i pisali "załóż bloga" ;-)
 
 
1- Cukier puder czy kryształ? - kryształ
2-Cukier waniliowy czy wanilinowy? - waniliowy
3-Jaką kuchnię lubisz? - za mało rodzajów poznałam aby to stwierdzić
4-Pizza na kruchym czy drożdżowym spodzie? - drożdżowym
5-Podstawowy składnik czerniny? - krew
6-Jaka temp. pieczenia kruchych ciast (średnio)? - 200
7-Ulubiony kolor na talerzu ? - czerwony, zielony, żółty
8-Jaki alkohol najczęściej stosujesz w swojej kuchni? - wino
9-ślimaki czy przegrzebki ? - jeszcze nie poznałam
10-Czy czytasz przepisy na innych blogach i modyfikujesz je pod swój gust? - tak
11-Co zmienilibyście na moim blogu ? - muszę się w niego wczytać ;-)

 Nominacja i pytania od  http://deserynadepresje.blogspot.com/ :

1. Kawa, herbata czy czekolada? - herbata
2. Opera czy operetka? - opera
3. Jeśli kryterium wyboru byłyby doznania kulinarne, jakie miejsce podróży zostałoby przez Ciebie wybrane? - Włochy
4. Najdziwniejsze zjedzone przez Ciebie danie - kiedyś w internacie kucharki zaszalały i podały mortadelę pieczoną z jakąś dziwną paćką efekt był taki że niektórzy woleli jeść chleb z chrzanem ;-)
 5. Ulubiony film - August Rush
6. Jak spędzasz wolny czas? Masz jakieś hobby? - fotografia
 7. Ulubiony smak lodów? - owocowe sorbety
8. Dlaczego prowadzisz bloga? - bo lubię to robić
9. Jakie dodatki na pizzy lubisz najbardziej? - sery, pepperoni
10. Trzy rzeczy, które najbardziej Cię irytują.- spóźnialstwo, zakłamanie, zimne jedzenie które powinno być ciepłe
11. Najgorszy obejrzany film - oj mam dar do trafiania na takie dzieła, jeden z ostatnich "Eksperyment SS".

 Nominacja i pytania od  http://widelcempoteflonie.blogspot.com/ :
  1. Bez jakiego przyrządu/urządzenia w kuchni nie potrafisz się obejść? - kuchenka i piekarnik
  2. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? - ze snów znajomych ;-)
  3. Kisiel czy budyń? - budyń
  4. Jakie jest Twoje popisowe danie? - ojej chyba nie mam jeszcze takiego
  5. Co jest Twoim kulinarnym koszmarem z dzieciństwa? - zupa mleczna
  6. Twoje ulubione danie? - już chyba nie mam ulubionej, jest kilka takich rzeczy które mogłabym jeść bez końca
  7. Twój kulinarny autorytet? - mama
  8. Kuchnia którego kraju najbardziej Cię ciekawi/interesuje? - w zasadzie to na razie staram się ogarnąć polską ;-)
  9. Twoja ulubiona książka kucharska? - Kuchnia Polska
  10. Co przygotowała/byś na pierwszą romantyczną kolację? - http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/08/pozytywnie-zakrecony-dzien-z-kurkami-i.html
  11. Pierwsza przygotowana przez Ciebie potrawa to..? - w sumie to nie pamiętam, w szkole robiliśmy jakieś zapiekanki na zpt :-)

 Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam :-D


A teraz moje nominacje. Nominuję blogi, na które przynajmniej sporadycznie zaglądam - niekoniecznie o niższej oglądalności, ponieważ chcę, aby ten wybór z czegoś wynikał - inaczej musiałaby strzelać na chybił trafił ;-)


No proszę, myślałam że z tym wyborem trudniej mi pójdzie, a tu myk myk i 11 blogów na liście :-)

Nadszedł czas na pytania :-)

1. Opisz pierwsze wspomnienie jakie pamiętasz (to z najmłodszych lat).
2. Za 30 minut przyjdą goście, a Ty właśnie przypaliłaś ostatni kawałek mięsa - co robisz?
3. Najdziwniejsza rzecz jaką jadłaś?
4. Najdziwniejsza rzecz jaką ugotowałaś/upiekłaś?
5. Pierwsza rzecz jaką przyrządziłaś samodzielnie?
6. Co robisz jeśli masz na coś ochotę w domu brak składników a sklepy zamknięte?
7. Pierwsza miła rzecz jaka Cię spotkała po rozpoczęciu przygody z blogowaniem?
8. Pierwsza przykra rzecz jaka Cię spotkała po rozpoczęciu przygody zblogowaniem?
9. Czy znasz mojego bloga, jeśli tak to jak na niego trafiłaś?
10.  W portfelu masz 15 zł, w sklepie jest promocja na blaszkę/garnek o którym marzysz od dłuższego czasu, ale miałaś kupić chleb, masło, mleko..., co robisz?
11. Napisz pierwszą myśl, jaka przyszła Ci do głowy po otrzymaniu tej nominacji i przeczytaniu zasad zabawy - szczerze ;-)



I to tyle z mojej strony. Teraz zapraszam wszystkich do zabawy :-D











Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...