Miał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I wyszło pysznie :-)
Placek kukurydziany ze śliwkami |
PLACEK KUKURYDZIANY ZE ŚLIWKAMI
Blacha 40x15
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki krupczatki
4 jaja
1 szklanka cukru demerara
50 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 20 śliwek
sól
W małym rondelku rozpuszczamy margarynę.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy.
Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały.
Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy śliwki (lub inne owoce). Ja mam śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy.
Podajemy polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Placek kukurydziany ze śliwkami |
Placek kukurydziany ze śliwkami |
Placek kukurydziany ze śliwkami |
SMACZNEGO :-)