NALEWKA KAWOWA
50 ziaren kawy
1 laska wanilii
1 szklanka wody
1/2 szklanki miodu
1 litr spirytusu
Całe ziarna kawy oraz wanilię zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. Z wody i miodu gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do słoika z nalewką. Odstawiamy jeszcze na 3 dni. Nalewkę filtrujemy za pomocą filtra do kawy lub waty i przelewamy w butelki. Nadaje się bezpośrednio do spożycia.
W razie potrzeby dosypujemy kawę sypaną.
Nalewka pomaga na bóle głowy (sprawdziłam) - oczywiście w małej ilości ;-)
Nalewka kawowa |
Ten przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Nalewki kawowej jeszcze nie widziałam, robiłam kiedyś likier - pycha. A taka naleweczka świetna sprawa do wypieków :)
OdpowiedzUsuńJa miałam dylemat czy robić likier czy nalewkę, wygrała nalewka bo była przeznaczona tylko na ciasta. Ale likieru pewnie też kiedyś spróbuję ;)
Usuńo jak dużo tych ziaren! ja dawałam tylko kilka sztuk :)
OdpowiedzUsuńA ja dałam ziarna a potem dosypałam jeszcze sypaną. Na co dzień kawy nie pijam a tu było mi mało :) A Twój przepis też podejrzę :D
UsuńKawowa to zdecydowanie moja ulubiona!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Do ciast zdecydowanie kawowa :) Ale inne nalewki też są fajne - już niedługo pokażę cytrynową ;)
UsuńSłoik z nalewką powinien być zamknięty szczelnie, czy tylko przykryty gazą?
OdpowiedzUsuńJa miałam butelkę zakręcaną co znacznie ułatwiało mieszanie nalewki ;-)
UsuńKiedy ewentualnie dosypać kawę sypaną. Po tych 10 dniach czy lepiej od początku?
OdpowiedzUsuńja dosypywałam po tych 10 dniach... wszystko zależy od indywidualnego smaku, mi było mało kawy ;-)
Usuńczy 1litr spirytusu to nie za dużo--będzie bardzo mocna
OdpowiedzUsuńNalewka ma być mocna, spożywa się ją w niewielkich ilościach ;-)
Usuńnalewka o obecnej postaci jest niepijalna
OdpowiedzUsuńOwszem jest pijalna - jak nalewka, a nie jak drinki... Inna sprawa, że ja ją używam głównie jako dodatek do ciast i deserów.
Usuńmam dylemat, cukier czy miód ?
OdpowiedzUsuńja dawałam miód, nie wiem jak wyjdzie z cukrem
Usuń