Kurczaka jadam często, żeby nie powiedzieć ciągle. Niezależnie czy jest to pierś czy nóżka, przeważnie przygotowuje się go standardowo piekąc bądź smażąc. Danie które dziś zaproponuję stanowi miłą, aczkolwiek nieskomplikowaną odmianę. Oczywiście również smaczną odmianę - dlatego wszystkich serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu :-)
GULASZ Z PIERSI KURCZAKA
60 dag piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego pieprzu
łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
mąka do oprószenia
oliwa
dwie cebule pokrojone w piórka
szklanka esencjonalnego rosołu (może być z kostki)
6 pieczarek oczyszczonych i rozdrobnionych
Piersi myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę.Oprószamy przez sitko mąką wymieszaną z przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Na rozgrzanej oliwie kładziemy rozkrojone ząbki czosnku –
gdy zbrązowieją wyjmujemy je i wkładamy mięso. Mieszając rumienimy je
ze wszystkich stron i następnie przekładamy do rondla z grubym dnem.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki. Całość przekładamy na mięso.
Na patelnię po smażeniu cebuli i pieczarek wlewamy rosół, cały czas mieszając zagotowujemy i zalewamy składniki gulaszu.
Na średnim ogniu gotujemy do miękkości. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Gulasz z piersi kurczaka |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)