25 listopada 2013

Placek korzenno - jabłkowy

Kolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-)

Placek korzenno - jabłkowy


PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY

Blaszka 25x25

175 g margaryny o temp. pokojowej
150 g brązowego cukru
16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
3 jaja
80 g mąki z cieciorki
95 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta)
2 łyżki soku z jabłek
35 g płatków migdałowych
szczypta soli

Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W dużym naczyniu ucieramy na puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy.
Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy.

Placek korzenno - jabłkowy

Placek korzenno - jabłkowy

Placek korzenno - jabłkowy

SMACZNEGO :-)



Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013



16 listopada 2013

Kokosowy zawrót głowy :-)

Tak jakoś wyszło, że ostatnio fascynują mnie przepisy na kokosowe smakołyki. Dziś delektuję się domowymi baunt`ami - pyszności. Batoniki bardzo podobne w smaku do tych sklepowych (a nawet lepsze!), mają pyszny kokosowy miąższ z cudownie chrupiącą czekoladową powłoczką. Sama rozkosz! :-) Przepis na nią znalazłam tu.

Domowe bounty
DOMOWE BOUNTY

 Na około 18 sztuk:

300 g wiórków kokosowych
200 g mleka skondensowanego
1 szklanka cukru pudru
600 g czekolady gorzkiej

Wiórki mieszamy z mlekiem skondensowanym i przesianym cukrem pudrem. Powstałą masę wykładamy do foremek i mocno dociskamy. Ja użyłam silikonowe foremki do muffin, kokosową masę nakładałam do połowy wysokości. Foremki z masą wstawiamy do zamrażarki na minimum 1h (masa musi dobrze stwardnieć).
Czekoladę rozpuszczamy w miseczce (w kąpieli wodnej) - studzimy.
Foremki wyjmujemy z zamrażarki i do każdej nakładamy porcję czekolady (tak aby dokładnie pokryła masę kokosową. Wstawiamy do zamrażarki aby czekolada stwardniała.
Ponownie wyjmujemy foremki, po kolei z każdej wyjmujemy nadzienie, układamy na pergaminie do pieczenia (stroną z czekoladą skierowane do dołu) i dokładnie polewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Batoniki przechowujemy w suchym zamykanym pojemniku.

Domowe bounty

Domowe bounty

SMACZNEGO :-)



11 listopada 2013

Coraz bliżej Święta...

Coraz bliżej Święta i na blogach zaczyna się piernikowo-korzenny szał. Nie to żebym szła za falą, ale wpadł mi ostatnio w ręce przepis, który właśnie teraz postanowiłam wykorzystać. Jak się okazało, wybór był bardzo dobry, bo ciasto wykonałam szybko i sprawnie - nawet szybciej niż przepis przewidywał. Tak samo jak szybko je zrobiłam, tak samo szybko też znikało... Dobrze, że zdążyłam zrobić kilka zdjęć ;-)

Ciasto cynamonowe z rodzynkami


CIASTO CYNAMONOWE Z RODZYNKAMI

Blacha 25 X 35

700 g mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki soli
300 g masła śmietankowego
250 g brązowego cukru
350 g rodzynek
skórka pomarańczowa z 1 lub 2 pomarańczy
12 łyżek świeżego soku pomarańczowego
12 łyżek mleka
4 jaja

Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedzamy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających piasek. Następnie dodajemy cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową - mieszamy.
Jajka mieszamy  z mlekiem i sokiem pomarańczowym - ubijamy za pomocą drewnianej miksera. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste ale wilgotne.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Ciasto cynamonowe z rodzynkami


 SMACZNEGO :-)


Wigilijny Piernik 2013
Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013


 

9 listopada 2013

Placek kokosowy

W tym tygodniu dostałam od Smakujegotuje nową silikonową foremkę keksówkę i postanowiłam szybko ją przetestować. Foremka okazała się świetna, ciasto nie przywiera, ładnie się wyjmuje, jest nieduże - ot takie na jeden kęs ;-) Foremkę testowałam plackiem kokosowym, który okazał się pyszny. Mimo iż się kruszy, jest mięciutki i znika błyskawicznie. Podobno jest lepszy jak poleży kilka dni, ale u mnie niemal cały zniknął praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika :-D

Placek kokosowy

PLACEK KOKOSOWY

225 g przesianej mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
100 g masła śmietankowego
100 g brązowego cukru
90 g wiórków kokosowych + 10 g do posypania
2 jaja
4 łyżki mleka 2%

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających mokry piasek. Następnie dodajemy cukier, wiórki kokosowe i jajka wymieszane z mlekiem - wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do momentu połączenia się składników. Masa będzie raczej zbita i grudkowata (podobna jak przy muffinkach).
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy posypujemy pozostałymi wiórkami i pieczemy kolejne 10-15 minut kontrolując aby wierzch się nie przypalił (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Placek kokosowy
Placek kokosowy
Placek kokosowy

SMACZNEGO :-)


Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...