Dwa tygodnie temu wróciłam z cudownego urlopu w Tatrach. Choć pogoda nie była najlepsza, to przeżyłam tam niezapomniane chwile i przeszłam szmat kilometrów po górskich szlakach. Mało tego, udało mi się nawet pobiegać ;-) Teraz mogę tylko powspominać planując kolejne wojaże, w czym pomaga mi smak szarlotki - najpopularniejszego ciasta w górskich schroniskach. Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto!
Szarlotka z kawałkami jabłek |
SZARLOTKA Z KAWAŁKAMI JABŁEK
Składniki na blachę 25 x 35
Na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
250g masła roślinnego
3 żółtka
2 łyżki śmietany
50g cukru pudru
16g cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na obłożenie:
2,5 kg jabłek antonówek
140g brązowego cukru
50g masła roślinnego
3 łyżeczki mielonego cynamonu
3 goździki
Na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
250g masła roślinnego
3 żółtka
2 łyżki śmietany
50g cukru pudru
16g cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na obłożenie:
2,5 kg jabłek antonówek
140g brązowego cukru
50g masła roślinnego
3 łyżeczki mielonego cynamonu
3 goździki
Z
mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku
do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki
na
minimum 1 godzinę.
Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno).
Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy 2/3 - wykładamy nim blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i podpiekamy przez około 10 minut.
W dużym (szerokim) rondlu rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy brązowy cukier i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować.
Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno).
Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy 2/3 - wykładamy nim blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i podpiekamy przez około 10 minut.
W dużym (szerokim) rondlu rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy brązowy cukier i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować.
Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.
Szarlotka z kawałkami jabłek |
Szarlotka z kawałkami jabłek |
SMACZNEGO :-)
A oto kilka fotograficznych wspomnień ;-)
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |
Peggi w kuchni |