31 grudnia 2014

Szczęśliwego Nowego Roku :-)




Do Siego Roku 2015!

Niech wam się ziści
wszystko co postanowicie
i przynajmniej zaczniecie robić
;-) 
życzy
Peggi w kuchni





28 grudnia 2014

Smoothie z bananem - dwa przepisy

Święta to ciężki czas dla naszych żołądków i ciał. Od stołu ciężko się ruszyć, a jak już to zrobimy trafiamy przeważnie do następnego domu z zastawionym stołem. Makowczyki, krokieciki, pierożki, barszczyk, karpik ... Palec w górę komu udałe się nie przytyć? ;-)
Ja zrobiłam lekkie odpoczynki i na śniadanie serwowałam sobie smoothie, a potem leciałam w las biegać:-)

Smoothie z bananem i burakiem

Na 1 porcje:

3/4 szklanki wody mineralnej
1 dojrzały banan
1/2 buraka czerwonego
2 łodygi selera naciowego

Warzywa myjemy, osuszamy, siekamy na nieduże kawałki. Banana obieramy. Do blendera wlewamy wodę, dodajemy połamanego banana i część buraka z selerem. Blendujemy. Dodajemy pozostałą część warzyw. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smoothie z bananem i burakiem


Smoothie z bananem i kalarepką

 Na 2 porcje:

165 ml mleka kokosowego
1 dojrzały banan
1 średnia kalarepka
1 czubata łyżka zarodków pszennych

Kalarepkę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy. Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy połamanego banana i część kalarepki. Blendujemy. Dorzucamy zarodki pszenne i pozostałą część kalarepki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.


Smoothie z bananem i kalarepką

SMACZNEGO :-)


A tak wyglądało Świąteczne i poświąteczne bieganie ;-)

Peggi w lesie
Peggi w lesie
Peggi w lesie



24 grudnia 2014

Wesołych Świąt :-)

Zdrowych, radosnych Świąt 
w ciepłej rodzinnej atmosferze
wśród pysznych tradycyjnych kąsków
oraz miłych podarków
życzy 
Peggi w kuchni


21 grudnia 2014

Smoothie z jabłkiem i selerem naciowym

Na 2 porcje:

1/2 szklanki wody mineralnej
2 łodygi selera naciowego
1 duże jabłko
2 mandawynki

Jabłko i selera myjemy. Jabłko kroimy na ćwiartki (nie obierlamy) i usuwamy gniazdo nasienne.
Łodygi selera oczyszczamy i razem z jabłkiem kroimy w kostkę.
Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki.
Wszystko razem blendujemy.
Nalewamy w szklanki i podajemy.

Smoothie z jabłkiem i selerem naciowym

SMACZNEGO :-)


20 grudnia 2014

Smoothie z burakiem i selerem naciowym

Na 2 porcje:

1/2 szklanki wody mineralnej
1/2 buraka czerwonego
3 łodygi selera naciowego
1 marchew
1 łyżka syropu z agawy

Warzywa myjemy, buraka i marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Łodygi selera naciowego oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki. Do blendera wlewamy wodę, wsypujemy część składników, blendujemy. Dodajemy konejną porcję składników i ponownie blendujemy - do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy syrop z agawy i ponownie mieszamy. Nalewamy w szklanki i podajemy.

Smoothie z burakiem i selerem naciowym

SMACZNEGO :-)


16 grudnia 2014

Karpatka

Składniki na blachę 25 x 35

Ciasto:
   1 szklanka wody
   1 szklanka mąki
   1/2 masła roślinnego
   4 jaja

  masło roślinne do posmarowania blaszki

Do garnka wlewamy wodę, dokładamy masło - zagotowujemy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę - ponownie zagotowujemy. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
Po przestudzeniu miksujemy dodając po jednym jaju. Jak jedno się wmiesza to dodajemy następne. Po wmieszaniu jaj miksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę. Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle.
Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy.

Karpatka
Karpatka

Krem:
    3 jaja
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1i3/4 szklanki mleka
    1 cukier wanilinowy (16 g)
    2 łyżki masła roślinnego

W średnim garnku ucieramy jaja z cukrem i mąkami. Odstawiamy.
Zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu.

Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy.
Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.


Karpatka

SMACZNEGO :-)


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów


 PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam.
Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić ;-)
A potem strzelę sobie zdrowy koktajl z selera naciowego i czegoś jeszcze :-D


10 grudnia 2014

Smoothie kokosowo-jabłkowe

 


Na 1 porcję:

200 ml schłodzonego mleka kokosowego
1 duże jabłko
1 łyżka zarodków pszennych

Jabłko myjemy i kroimy na małe kawałki usuwając gniazdo nasienne (nie obieramy ze skóry). Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe i zarodki pszenne. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki, podajemy.

SMACZNEGO :-)




Dziś z racji wieczorowej pory pobiegłam w miasto (nie cierpię). Na szczęście po 19:00 było już w miarę czym oddychać i wyszły ładne 4 km :-) A po bieganiu lekka kolacyjka ;-)



6 grudnia 2014

Płatki jaglane z granatem

Płatki jaglane z granatem
Na 1 porcję:

200 ml mleka kokosowego
1/2 szklanki płatków jaglanych
1 łyżka syropu z agawy
1 owoc granatu

Granat obieramy - odcinamy górną część, dzielimy nożem na ćwiartki i wyłuskujemy nasiona.
Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak aby przykryła dno - zagotowujemy. Wlewamy mleko kokosowe - zagotowujemy. Do gotującego się mleka dosypujemy płatki jaglane i gotujemy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy syrop z agawy - mieszamy.
Ugotowane płatki jaglane wykładamy do miseczki, posypujemy nasionami granatu.

Płatki jaglane z granatem


SMACZNEGO :-)


Dziś pobiegłam przetestować nową ścieżkę zdrowia. Niestety nieco się rozczarowałam, ale może jeszcze ją dopracują. Póki co pobiegam po starych leśnych szlakach :-)

Peggi w lesie

23 listopada 2014

Amarantusowa szarlotka z budyniem


Amarantusowa szarlotka z budyniem

Składniki na blachę 25 X 35

Na ciasto:
   500 g mąki amarantusowej prażonej
   250 g margaryny
   2 jaja
   16 g cukru wanilinowego
   2 łyżeczki proszku do pieczenia
   1/2 szklanki cukru  brązowego
   3 łyżki śmietany jogurtowej 10%

Na masę:
   2 budynie waniliowe bez cukru
   5 twardych jabłek
   sok z 1/2 cytryny
   800 ml mleka
   4-6 łyżek cukru brązowego

cukier puder do posypania


Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki.
Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość mleka (u mnie miał być litr mleka użyłam 800 ml). Jeśli jabłka są kwaśne słodzimy troszkę większą ilością cukru (u mnie 6 łyżek cukru zamiast 4). Odstawiamy do przestygnięcia.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. (Ciasto jest wystarczająco tłuste więc nie smarujemy blaszki dodatkową warstwą tłuszczu). 
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z budyniem.
Budyń z jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem.
 
Amarantusowa szarlotka z budyniem

Amarantusowa szarlotka z budyniem

Amarantusowa szarlotka z budyniem


SMACZNEGO :-)


Amarantus - super zboże XXI wiekuAmarantus - super zboże XXI wiekuWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
  

17 listopada 2014

Smoothie z mleka kokosowego i owoców

Smoothie z mleka kokosowego i owoców


Na 2 porcje:
   250 ml schłodzonego mleka kokosowego
   1 banan
   1 mango
   2 mandarynki

Do posypania:
   wiórki kokosowe
   kakao

Mango i mandarynki myjemy.
Mango obieramy i okrawamy wokół pestki, rozdrobnione wrzucamy do blendera, zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy.
Banana obieramy, łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, miksujemy.
Mandarynki obieramy, pozbawiamy białych skórek i pestek, wrzucamy do blendera i miksujemy.
Przelewamy do dwóch szklanek, delikatnie posypujemy kakao i wiórkami kokosowymi.

Uwaga: Opcjonalnie możemy dosłodzić syropem z agawy, ale jak dla mnie smoothie wyszło wystarczająco słodkie ;-) 


Smoothie z mleka kokosowego i owoców


Smoothie z mleka kokosowego i owoców


SMACZNEGO :-)



16 listopada 2014

Amarantus z borówkami

Dziś zapraszam na typowo biegowe śniadanko. Powiem szczerze, że nie byłam przekonana bo od dziecka nie znoszę tego typu mlecznych papek. Nie było jednak najgorzej - amarantus puki był dobrze ciepły smakował fajnie. Nie będę go jednak jadła na zimno ;-)

Amarantus z borówkami

AMARANTUS Z BORÓWKAMI

Na 1 porcję:
1/2 szklanki ziaren amarantusa
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy
2 garści borówek (mogą być mrożone)

Amarantus zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na dwie, trzy minuty.
W niedużym garnuszku wlewamy wodę, tak aby przykryła dno - zagotowujemy. Wlewamy mleko kokosowe zagotowujemy, dodajemy odcedzony amarantus, sok z cytryny i gotujemy (od czasu do czasu mieszając) przez około 15 minut.
Po ugotowaniu dodajemy syrop z agawy - mieszamy.
Podajemy w miseczce posypany borówkami (lub innymi sezonowymi owocami).

Amarantus z borówkami

 SMACZNEGO :-)


Amarantus - super zboże XXI wieku Amarantus - super zboże XXI wieku



A bieganie też dziś było ;-)


Peggi w lesie
 
 

15 listopada 2014

Sałatka z buraków i papryki

Sałatka z buraków i papryki
Na około 13 słoiczków "dżemowych"

3 kg buraków
0,5 kg papryki czerwonej
3 duże cebule

Na zalewę:
1 szklanka wody
1 szklanka oliwy
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka soli

Buraki myjemy i gotujemy na półtwardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (o dużych oczkach).
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę.
Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.
W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy (mieszając aby cukier się rozpuścił). Zalewy dodajemy buraki, paprykę i cebulę, wszystko razem doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy.
Gorącą sałatkę nakładamy w umyte słoiki, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia ustawione do góry dnem.

SMACZNEGO :-)


Przetwory na widelcu


 A dziś było też bieganie... Ostatnio się zaniedbałam na rzecz treningu ogólnorozwojowego, ale powoli wracam na leśne ścieżki :-)

Peggi w lesie

13 listopada 2014

Sałatka z papryki i cukinii

Sałatka z papryki i cukinii
Na 2 słoiki 800ml:

0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cukinii
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
100 ml oleju roślinnego
3 goździki
1 łyżka soli
2 łyżki cukru białego
świeżo mielony pieprz

Warzywa myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i wraz z cukinią kroimy w nieduże słupki
Cebulę obieramy i kroimy w słupki. Podsmażamy na oleju do momentu aż się zeszkli. Dodajemy paprykę i dusimy razem około 5 minut. Następnie dorzucamy cukinię i dusimy kolejne 10 minut.
Warzywa doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, cukrem i pieprzem - mieszamy.
Przekładamy do umytych słoików, zakręcamy i gotujemy w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoika przez około 25 minut. Studzimy słoiki odwrócone dnem do góry.


SMACZNEGO :-)


Przetwory na widelcu

12 listopada 2014

Placek imbirowy z jabłkami


Placek imbirowy z jabłkami

Tortownica o średnicy 26cm:

150g masła 80%
175g brązowego cukru
2 łyżki miodu wrzosowego
225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
150 ml mleka
1 jajo
2 jabłka  gloster zielone
sok z 1/2 cytryny

W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać do wrzenia). Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dodajemy mleko, jajko oraz schłodzoną masę z masła i cukru - mieszamy (można użyć miksera).
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojone w niedużą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy do ciasta i mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy.

Placek imbirowy z jabłkami

SMACZNEGO :-)


11 listopada 2014

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Okrągła foremka o średnicy 26 cm

230g miękkiego masła 80%
200g brązowego cukru
4 jaja
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g kakao
4 łyżki mleka
2 gruszki
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie tradycyjne:
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
  

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Wykonanie w TM5:
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę - 3 min / 37C / obr 2
Zakładamy motylek. Dodajemy jaja - 3 min / obr 2
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko - 4 min / interwał
Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

SMACZNEGO :-)





Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada.

Peggi w lesie




5 listopada 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami


Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki na blachę 25 X 35

1/2 margaryny
100g drożdży
1 szklanka mleka
4 jaja
1 białko
1 szklanka cukru
3/4 kg mąki pszennej
spirytusowy aromat waniliowy
spirytusowy aromat rumowy
6 dużych jabłek gloster zielonych
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mąki pszennej

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mleko podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). W połowie szklanki mleka rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
W dużym garnku ucieramy cukier z czterema całymi jajami, dodajemy przesianą przesianą przez sito mąkę, aromaty waniliowy i rumowy, margarynę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie ładnie odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi co najmniej podwoić objętość).
W tym czasie myjemy jabłka. Osuszamy je, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i 1 łyżką mąki i mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód blachy (ciasto możemy rozwałkować, ja użyłam do tej czynności dłoni przez co nie wyszło idealnie równe). Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto drożdżowe z jabłkami

SMACZNEGO :-)



5 października 2014

Ajwar paprykowy

   

Na około 10 słoiczków musztardowych:

2 kg czerwonej papryki
1 kg bakłażanów
1 główka czosnku
1 szklanka oleju
5 łyżek octu winnego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu wrzosowego

Papryki i bakłażany myjemy i osuszamy. Wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika piekarnika na około 45 minut (skóra warzyw musi zacząć się marszczyć). Wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skóry. Po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
W garnku z podwójnym dnem rozgrzewamy 3/4 oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy sól, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy ocet winny i stale mieszając gotujemy przez około 60 minut - aż warzywa się rozgotują.
Jeśli warzywa niedokładnie obraliśmy ze skóry to w tym momencie przecieramy ajwar przez sito lub miksujemy.
Gorący ajwar nakładamy do słoiczków (2/3 wysokości), na wierzch w każdy słoiczek nalewamy 1 łyżeczkę oleju. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia postawione na nakrętkach (do góry dnem) - oczywiście już nie w piekarniku :-)

Ajwar paprykowy

Ajwar paprykowy

Ajwar paprykowy


 SMACZNEGO :-)



Przetwory na widelcu

 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...