|
Amarantusowa szarlotka z budyniem |
Składniki na blachę 25 X 35
Na ciasto:
500 g mąki amarantusowej prażonej
250 g margaryny
2 jaja
16 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru brązowego
3 łyżki śmietany jogurtowej 10%
Na masę:
2 budynie waniliowe bez cukru
5 twardych jabłek
sok z 1/2 cytryny
800 ml mleka
4-6 łyżek cukru brązowego
cukier puder do posypania
Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki.
Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość mleka (u mnie miał być litr mleka użyłam 800 ml). Jeśli jabłka są kwaśne słodzimy troszkę większą ilością cukru (u mnie 6 łyżek cukru zamiast 4). Odstawiamy do przestygnięcia.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. (Ciasto jest wystarczająco tłuste więc nie smarujemy blaszki dodatkową warstwą tłuszczu).
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z budyniem.
Budyń z jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem.
|
Amarantusowa szarlotka z budyniem |
|
Amarantusowa szarlotka z budyniem |
|
Amarantusowa szarlotka z budyniem |
SMACZNEGO :-)