5 października 2014

Ajwar paprykowy

   

Na około 10 słoiczków musztardowych:

2 kg czerwonej papryki
1 kg bakłażanów
1 główka czosnku
1 szklanka oleju
5 łyżek octu winnego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu wrzosowego

Papryki i bakłażany myjemy i osuszamy. Wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika piekarnika na około 45 minut (skóra warzyw musi zacząć się marszczyć). Wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skóry. Po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
W garnku z podwójnym dnem rozgrzewamy 3/4 oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy sól, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy ocet winny i stale mieszając gotujemy przez około 60 minut - aż warzywa się rozgotują.
Jeśli warzywa niedokładnie obraliśmy ze skóry to w tym momencie przecieramy ajwar przez sito lub miksujemy.
Gorący ajwar nakładamy do słoiczków (2/3 wysokości), na wierzch w każdy słoiczek nalewamy 1 łyżeczkę oleju. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia postawione na nakrętkach (do góry dnem) - oczywiście już nie w piekarniku :-)

Ajwar paprykowy

Ajwar paprykowy

Ajwar paprykowy


 SMACZNEGO :-)



Przetwory na widelcu

 

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...