13 grudnia 2019

Komosa ryżowa z warzywami

Tak rzadko gotuję teraz coś nowego... A dziś, nie wspomnę po jakim czasie planowania, ugotowałam w końcu komosę ryżową. I oczywiście nie zawiodłam się. Jak zwykle - kilka prostych składników, złożyło się na pyszne danie :-)

Komosa ryżowa z warzywami


KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI

Składniki na ok 4 porcje:
   150g komosy ryżowej
   100g chorizo
   1 puszka czerwonej fasoli
   1 mała puszka kukurydzy
   2 duże pomidory
   1 papryka czerwona
   pęczek szczypiorku
   sól himalajska
   świeżo mielony pieprz
   bazylia
   oregano
   wędzona ostra papryka
   2 łyżki oleju

1. Komosę porządnie płuczemy i gotujemy.
2. Fasolę odcedzamy i płuczemy, kukurydzę odcedzamy. Pomidory parzymy. Paprykę i szczypiorek drobno kroimy.
3.  Chorizo obieramy ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy.
4. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i podsmażamy przez ok 5 minut.
5. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
6. Dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory - doprawiamy przyprawami i dusimy aż pojawi się sok.
7. Wsypujemy ugotowaną komosę - mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut.
8. Na krótko przed końcem smażenia dodajemy pokrojony szczypiorek - mieszamy i podajemy.

Komosa ryżowa z warzywami


SMACZNEGO :-)



19 października 2019

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku

Dawno mnie tu nie było... Tęsknił ktoś? ;-) Wracam, bo dziś z mojego piekarnika wyskoczyło coś absolutnie prostego i pysznego. Z trudem powstrzymałam się, aby nie zjeść wszystkiego na raz. Na szczęście udało się zachować coś na jutro :-D Przepis matka pochodzi z książki "Kudłaci kucharze na diecie", a poniżej możecie zapoznać się z moją wersją.

ZAPIEKANKA Z KURCZAKA PO HISZPAŃSKU

 Składniki:
    1 średnia cebula biała
    1 średnia cebula czerwona 
    0,5 kg ziemniaków
    8 ząbków nieobranego czosnku
    8 niedużych pomidorów
    70g chorizo pikantnej
    8 udek kurczaka bez kości i skóry
    1 zielona papryka 
    1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    sól morska
    świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Pokrojoną na ósemki cebulę, obrane pokrojone na ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut.
3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok 5mm).  Udka kurczaka rozkładamy na desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie doprawiamy zmielonym pieprzem. w niedużym naczyniu mieszamy wędzoną paprykę z oregano i odstawiamy.
4. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, posypujemy warzywa plasterkami chorizo - mieszamy. Na wierzchu układamy udka kurczaka i posypujemy wymieszanymi wcześniej przyprawami. Doprawiamy solą, pieczemy kolejne 20 minut.
5. W tym czasie: Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Zmywamy ;-)
6. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, powstałymi w czasie pieczenia sokami okraszamy kawałki kurczaka. Dodajemy kawałki papryki. Pieczemy kolejne 20 minut.
7. Podajemy na ciepło. Jedząc wyciskamy czosnek z łupinek.

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku


SMACZNEGO :-)
    


 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...