14 stycznia 2017

Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym

Kolejny rok z bieganiem w tle przede mną, a jutro czekają mnie aż dwa biegi w ramach WOŚP. Pierwszy w Warszawie, a drugi wieczorem w moim mieście. Będzie ciekawie, zwłaszcza że do tej pory zdarzyło mi się biegać podwójnie może dwa czy trzy razy. I były to treningi, a nie biegi zorganizowane. Dlatego dziś postawiłam na węglowodany i białko, czego wynikiem jest ten oto pyszny makaron :-)

Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym

MAKARON Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

 Na 2 porcje:

350 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
350 g pieczarek
12 różyczek brokułu (u mnie mrożony)
4 łyżki oleju
100 g śmietany 18 %
sól
pieprz czarny
pieprz biały
papryka słodka
200 g makaronu (u mnie penne) 

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą i czarnym pieprzem.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy kurczaka. Gdy zrobi się biały przekładamy na talerz.
Brokuł wrzucamy do osolonego wrzątku i blanszujemy około 4 minuty. Odcedzamy.
Na patelnię dodajemy pozostały olej i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki - solimy i dusimy około 10 minut.
Makaron gotujemy al dente - według przepisu z opakowania.
Do pieczarek dorzucamy podsmażonego kurczaka.
Śmietanę hartujemy 2 łyżkami sosu powstałego z pieczarek, doprawiamy białym pieprzem i papryką, mieszamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy i dusimy razem przez  trzy minuty.
Dodajemy odcedzony makaron i zblanszowany brokuł- wszystko razem podgrzewamy 1 minutę. Podajemy.

Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym

UWAGA: Jeśli nie macie zamiaru zjeść wszystkiego od razu, nie mieszajcie makaronu z sosem tylko podajcie makaron polany sosem. Dzięki temu druga porcja po odgrzaniu będzie smaczniejsza - makaron nie rozmięknie.

SMACZNEGO :-)


3 stycznia 2017

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe
Na około 25 szt:
   115 g mąki pszennej
   135 g mąki pszennej pełnoziarnistej
   100 g cukru
   60 g płatków migdałowych
   100 g miękkiego masła
   1 jajo
   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Ciasteczka migdałowe

Wykonanie tradycyjne:
Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem wyrabiamy dłońmi do uzyskania konsystencji mokrego piachu.

Z powstałego ciasta formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - aż będą lekko brązowe.
Studzić poza piekarnikiem.

Ciasteczka migdałowe

Wykonanie TM5:
Do kielicha wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem rozdrabniamy - 20 s / obr. 6.

Z powstałego ciasta (o konsystencji mokrego piachu) formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - aż będą lekko brązowe.
Studzić poza piekarnikiem.

Ciasteczka migdałowe

SMACZNEGO :-)


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...