Składniki na blachę 25 x 35
Ciasto:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1/2 masła roślinnego
4 jaja
masło roślinne do posmarowania blaszki
Do garnka wlewamy wodę, dokładamy masło -
zagotowujemy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę - ponownie
zagotowujemy. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do
przestygnięcia.
Po przestudzeniu
miksujemy dodając po jednym jaju. Jak jedno się wmiesza to dodajemy
następne. Po wmieszaniu jaj miksujemy ciasto dalej przez minimum 10
minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę. Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle.
Ciasto
dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem
roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy
oddzielnie. Studzimy.
|
Karpatka |
|
Karpatka |
Krem:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1i3/4 szklanki mleka
1 cukier wanilinowy (16 g)
2 łyżki masła roślinnego
W średnim garnku ucieramy jaja z cukrem i mąkami. Odstawiamy.
Zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu.
Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy.
Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.
|
Karpatka |
SMACZNEGO :-)
PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam.
Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić ;-)
A potem strzelę sobie zdrowy koktajl z selera naciowego i czegoś jeszcze :-D