Składniki na blachę 25 x 35
6 jaj
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody spożywczej
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
3 szklanki mąki pszennej
6-7 dużych jabłek antonówek
1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Placek z jabłkami i orzechami |
Placek z jabłkami i orzechami |
Placek z jabłkami i orzechami |
SMACZNEGO :-)
Mniam, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWlasnie się piecze, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤