Sernik to jedno z najczęściej pieczonych przez moją mamę ciast. Dziś jednak przedstawię mój pierwszy samodzielny sernik. Nie jest tak tradycyjny, ale równie dobry. Jego pasiasta faktura jest wesoła, a czekoladowo - serowy smak rozaniela. Wspaniale nadaje się do herbaty i kawy na każdą okazję. Przepis ten zaczerpnęłam od Margarytki .
ZAKRĘCONY SERNIK
Składniki na blachę 25 X 35
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g masła
7 jaj
2 budynie śmietankowe
120 g cukru pudru
100 g czekolady białej
100 g czekolady gorzkiej
1 kopiasta łyżeczka kakao
sok z cytryny lub aromat cytrynowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 białko
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) i odstawiamy do ostygnięcia. Nie róbcie tego w miseczkach żaroodpornych bo będzie to trwało wieki ;)
Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli i 2 łyżek cukru. Pozostawiamy ją w pobliżu i zabieramy się za żółtka, z które ucieramy z cukrem pudrem i masłem na gładką masę.
Teraz dodajemy do nich budynie i ponownie mieszamy.
Do powstałej masy partiami dodajemy
ser wraz z proszkiem do pieczenia i ucieramy do momentu otrzymania
jednolitej konsystencji.
Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z
sokiem z cytryny (aromatem cytrynowym) i białą czekoladą. Drugą połowę
mieszamy z czekoladą gorzką i kakao.
Sięgamy po ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie dodajemy ją do każdej z części (po połowie do każdej) - mieszamy.
Do blachy wyłożonej papierem nakładamy na przemian masy
serowe (raz białą, raz ciemną). Najwygodniej małą chochelką. Gdy całość ciasta znajdzie się już w blaszce roztrzepujemy białko i delikatnie smarujemy nim wierzch sernika - będzie się ładnie błyszczał :)
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zakręcony sernik |
SMACZNEGO :-)
Musi smakować znakomicie. Czekolady w serniku jeszcze nie próbowałam, ale chyba mam już taki zamiar :)
OdpowiedzUsuńI nie ma co odkładac tego zamiaru ;)
UsuńCudowny pomysł, zapisuję do zrobienia, bo bardzo lubię połączenie sera i czekolady :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basiu daj zna jak wyszło :-) Pozdrawiam :-)
Usuńoo a ja dzisiaj upiekłam dla babci sernika który jest u mnie na blogu:)
OdpowiedzUsuńjeśli chcesz wpadnij i zobacz:) nazywa się ''Łaciata Milka'' polecam bo na prawdę pyszny:)
a twój na pewno też jest dobry:) Taki zakręcony.. mniam..
pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Szkoda że nie ma zdjęcia serniczka, ale będę miała go na uwadze ;-)
Usuńsernik zebra? pomysł godzien pochwały! wygląda bardzo efektownie przy niezbyt większym niż zwykle wkładzie pracy. podoba mi się!
OdpowiedzUsuńpiękne ślimaki wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Kiedyś myślałam, że to skomplikowana operacja, na tym serniku przekonałam się że nie ma nic prostszego ;-)
Usuń