28 września 2012

Markizy kokosowo - kawowe

Kolejny przepis wykonany na konkurs. Nie wiem jak sobie poradzi, ale po raz kolejny się przekonałam, że w konkursach udział brać warto. I nie chodzi tu o nagrody tylko o te dobroci, które powstają w kuchni. Markizy napawały mnie obawą, bo ciastka wydawały się bardzo kruche, a krem nigdy nie wiadomo jaki wyjdzie (przynajmniej jak się go robi pierwszy raz). Mimo obaw już przy łączeniu pierwszych składników byłam dobrej myśli, i nie pomyliłam się :-) A co ważne, wykonanie wcale nie jest takie skomplikowane, jakby się wydawało. Z tych proporcji wyszło mi 6 dużych markiz o średnicy szklanki. Proponuję robić jednak mniejsze ;-)


MARKIZY KOKOSOWO - KAWOWE


Na ciasto:
   100 g mąki
   87 g margaryny
   50 g cukru
   1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
   1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
   30 g wiórków kokosowych

Na krem:
   67 g masła
   1/2 szklanki cukru pudru
   2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
   1/4 szklanki mleka w proszku
   1 łyżeczka nalewki kawowej

Polewa:
   6 kostek czekolady gorzkiej
   1/2 łyżki margaryny

orzechy włoskie do posypania

Zaczynamy od ciasta - masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy. Powstałą kruszonkę zagniatamy dłonią, aż ciasto połączy się w jednolitą masę - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. W tym czasie zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 200°C. Lekko stwardniałe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy krążki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez mniej więcej 15 minut, gdy się zarumienią wyjmujemy i studzimy (nie przekładamy na kratkę bo się połamią).
Teraz bierzemy się za krem - masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę rozpuszczalną i miksujemy do połączenia się składników. Przesiewamy mleko w proszku i razem miksujemy, na koniec dodajemy nalewkę kawową. Krem nakładamy na połowę ostygniętych ciasteczek - drugą połową przykrywamy.
W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę przeznaczoną na polewę, dorzucamy kawałki czekolady - lekko podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Gdy polewa lekko ostygnie wykładamy ją na wierzch każdej markizy i posypujemy utłuczonymi w moździerzu orzechami.

Markizy kokosowo - kawowe

Markizy kokosowo - kawowe



SMACZNEGO :-)



Sprawdzone menu na imprezy!



4 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym takie ciasteczko, aż mi ślinka cieknie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś smaku tymi ciasteczkami ummm :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...