29 września 2012

Kalafior w słoikach

Ufff! Pierwszy dzień szkoły za mną - dziwnie tak po latach wrócić do tych małych sal. Mam nadzieję, że kolejne dni nie będą gorsze od tego pierwszego. W związku z tym wydarzeniem, dziś mały i krótki przepis, ale i tak fajny. Na jutro postaram się przygotować coś bardziej skomplikowanego ;-)


 KALAFIOR W SŁOIKACH


   2 kg kalafiora

Na zalewę:
    4 szklanki wody
    40 g soli
    20-30 g cukru
    ok 20 g kwasku cytrynowego (do smaku)


Na początku przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Kalafiora myjemy, dzielimy na małe części i przygotowanego układamy ścisło w słoikach.
W celu przygotowania zalewy zagotowujemy 4 szklanki wody wymieszanej z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Zalewę wlewamy do słoików z kalafiorem i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez około 30 minut.

 SMACZNEGO :-)


Domowy Wyrób



3 komentarze:

  1. O, kalafiora nigdy się u mnie nie słoiczkowało ;p.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne, nie robiłam jeszcze takiego kalafiorka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jeszcze nie próbowałam takiego kalafiora, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...