Ufff! Pierwszy dzień szkoły za mną - dziwnie tak po latach wrócić do tych małych sal. Mam nadzieję, że kolejne dni nie będą gorsze od tego pierwszego. W związku z tym wydarzeniem, dziś mały i krótki przepis, ale i tak fajny. Na jutro postaram się przygotować coś bardziej skomplikowanego ;-)
KALAFIOR W SŁOIKACH
2 kg kalafiora
Na zalewę:
4 szklanki wody
40 g soli
20-30 g cukru
ok 20 g kwasku cytrynowego (do smaku)
Na początku przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i
osuszamy wraz z nakrętkami. Kalafiora myjemy, dzielimy na małe części i przygotowanego układamy ścisło w słoikach.
W celu przygotowania zalewy zagotowujemy 4 szklanki wody wymieszanej
z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Zalewę wlewamy
do słoików z kalafiorem i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez
około 30 minut.
SMACZNEGO :-)
O, kalafiora nigdy się u mnie nie słoiczkowało ;p.
OdpowiedzUsuńfajne, nie robiłam jeszcze takiego kalafiorka :)
OdpowiedzUsuńTeż jeszcze nie próbowałam takiego kalafiora, ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń