12 sierpnia 2012

Owoce i płacząca beza

Przedstawiam ciasto, które płacze gdy go nie jemy ;) Składa się z puszystego słodkiego spodu, warstwy kwaśnych owoców i piankowej bezy. Nie wyobrażam go sobie z innymi owocami niż jagody czy porzeczki, choć robiłam też wersję z rabarbarem. Grunt aby owoce były kwaśne :) Jest naprawdę pyszne i szybko znika! Jeśli postoi dłużej beza zaleje się dużymi, bursztynowymi łzami... Nie zmuszajcie ciasta do płaczu ;)

PLACEK OWOCOWY Z KOPUŁKĄ BEZOWĄ


Składniki na blachę 25 X 35

250 g masła
220 g cukru
2 jaja
3 żółtka
szczypta soli
400 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
125 ml mleka
100g płatków migdałowych
---
1 kg owoców sezonowych (950 g masy właściwej) - użyłam jagody, agrest, porzeczki
3 białka
90 g cukru pudru


Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, gdy będzie miękkie ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2 całe jajka, 3 żółtka i sól - ucieramy na gładką masę.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Dodajemy, na zmianę z mlekiem, do maślano-jajecznej masy i dokładnie mieszamy. Płatki migdałowe siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
Opłukane i oczyszczone owoce rozkładamy równomierną warstwą na wierzchu ciasta - wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C, następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika (pamiętajcie o rękawicach) - obniżamy temperaturę do 150°C. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę - rozprowadzamy ją na wierzchu upieczonego placka. Pieczemy kolejne 10-15 minut w temperaturze 150°C aż beza zrobi się złota.

Jeśli chodzi o kropelki na bezie to robią się same, i nie trzeba specjalnie czarować. Im dłużej ciasto stoi tym są większe. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ich nie ma - pojawiają się gdy ciasto stygnie. ;)

Placek owocowy z kopułką bezową



Przepis zaczerpnięty z książki




SMACZNEGO :-)


Jagody 2012

6 komentarzy:

  1. Och, na pewno nie pozwoliłabym temu ciastu płakać. ;) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne letnie smaki!
    Uwielbiam ciasta z bezą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takie pyszne ciacho pod pierzynką... to musi być niebo w gębie:D
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam o takim efekcie bezowym, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...