Dziś
przepis na mega cytrynowe ciasto. Dostałam go kilka lat temu od Pani Zosi
(dziękuję :*) i kompletnie nie wiem czemu tyle czasu z nim czekałam.
Ciasto
jest przepyszne i doprowadza do przysłowiowego ślinotoku. Jest mocno, mocno
cytrynowe i w zapachu i w smaku, a przy tym bardzo słodkie. Świetnie nadaje się
na zwykły podwieczorek jak i specjalne okazje. Znikło szybko, a ja już nie mogę
się doczekać kiedy znów je zrobię :-)
Ciasto obłędnie cytrynowe |
CIASTO CYTRYNOWE
Na blachę 11 x 26 x 7,5:
6 jaj
300 g brązowego cukru
200 g mąki kukurydzianej
150 g maki pszennej
250 g margaryny (miękka, o
temperaturze pokojowej)
3 sparzone cytryny
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Wykonanie tradycyjne:
Żółtka oddzielamy od białek. Jedno żółtko odkładamy.
Z
białek ubijamy pianę – odstawiamy.
5
żółtek ucieramy z brązowym cukrem (do uzyskania jednolitej, gładkiej masy).
Dodajemy partiami miękką margarynę – ucieramy.
Dodajemy
przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z 2 cytryn i sok z 1 cytryny –
ucieramy
Dodajemy
ubita wcześniej piane z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto
wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w
temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Robimy
lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder.
Po
upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto obłędnie cytrynowe |
Wykonanie w TM5:
W kielichu z zamontowanym motylkiem ubijamy pianę z białek – 1 min / obr 3. Pianę przekładamy do miseczki i odstawiamy.
W
kielichu z motylkiem ucieramy 5 żółtek z cukrem – 3 min / obr 3.
Dodajemy
miękka margarynę - 3 min / obr 3.
Dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę otartą z 2 cytryn i sok z 1
cytryny – 3 min / obr 3. Zgarniamy kopystką ciasto z brzegów na dół naczynia –
1 min / obr 3.
Dodajemy
piane z białek – 1 min / obr. wsteczne 1.
Wyjmujemy
motylek. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy
35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Robimy
lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder (ja to zrobiłam widelcem
w szklance).
Po
upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto obłędnie cytrynowe |
SMACZNEGO :-)
Takie mocno cytrynowe to zdecydowanie coś dla mnie :) Pycha!
OdpowiedzUsuń