Sałatka z buraków i papryki |
Na około 13 słoiczków "dżemowych"
3 kg buraków
0,5 kg papryki czerwonej
3 duże cebule
Na zalewę:
1 szklanka wody
1 szklanka oliwy
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
Buraki myjemy i gotujemy na półtwardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (o dużych oczkach).
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę.
Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.
W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy (mieszając aby cukier się rozpuścił). Zalewy dodajemy buraki, paprykę i cebulę, wszystko razem doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy.
Gorącą sałatkę nakładamy w umyte słoiki, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia ustawione do góry dnem.
SMACZNEGO :-)
A dziś było też bieganie... Ostatnio się zaniedbałam na rzecz treningu ogólnorozwojowego, ale powoli wracam na leśne ścieżki :-)
Peggi w lesie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)