Kolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-)
Placek korzenno - jabłkowy |
PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY
Blaszka 25x25
175 g margaryny o temp. pokojowej
150 g brązowego cukru
16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
3 jaja
80 g mąki z cieciorki
95 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta)
2 łyżki soku z jabłek
35 g płatków migdałowych
szczypta soli
Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W dużym naczyniu ucieramy na puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy.
Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy.
Placek korzenno - jabłkowy |
Placek korzenno - jabłkowy |
Placek korzenno - jabłkowy |
SMACZNEGO :-)
Korzenne smaki - uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńprzekonujący prepis ;)
OdpowiedzUsuńO! z mąką z cieciorki, ciekawe jak wpływa na smak.
OdpowiedzUsuńMąka z cieciorki zdecydowanie dodaje charakteru temu plackowi ;-)
Usuń