22 grudnia 2013

Śledź w sosie curry

Oto propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-)

Śledź w sosie curry

ŚLEDŹ W SOSIE CURRY


2 płaty matiasa
1 średnia cebula
1/3 szklanki oleju
1 ogórek kiszony
1 płaska łyżka curry
1 ząbek czosnku
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
biały ocet winny do smaku

Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4h.
Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry.
Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym.

Śledź w sosie curry

SMACZNEGO :-)


Wigilia 2013


3 komentarze:

  1. Mniam ... uwielbiam śledzie takich nie robiłam jeszcze.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. O, w curry śledzi jeszcze nie robiłam, a na pewno są świetne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie spróbujcie, nie zawiedziecie się :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...