Oto propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-)
Śledź w sosie curry |
ŚLEDŹ W SOSIE CURRY
2 płaty matiasa
1 średnia cebula
1/3 szklanki oleju
1 ogórek kiszony
1 płaska łyżka curry
1 ząbek czosnku
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
biały ocet winny do smaku
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4h.
Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry.
Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym.
Śledź w sosie curry |
SMACZNEGO :-)
Mniam ... uwielbiam śledzie takich nie robiłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy
O, w curry śledzi jeszcze nie robiłam, a na pewno są świetne.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbujcie, nie zawiedziecie się :-)
OdpowiedzUsuń