26 sierpnia 2012

Muffiny drożdżowe

Weekend w pełni proponuję więc coś słodkiego. Moja propozycja nadaje się na słodki podwieczorek po niedzielnym obiedzie, ale i  jako przekąska piknikowa. Muffiny drożdżowe możemy posmarować masłem, ulubioną konfiturą lub dodać do nich świeże sezonowe owoce. Każdy z tych wariantów będzie smaczny i na pewno żadna się nie zmarnuje ;-) Przepis zaczerpnęłam z Bite Delite.


MUFFINY DROŻDŻOWE


Na 12 sztuk:

250g mąki
75ml mleka
1 jajko
50g masła
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
30g drożdży
szczypta soli
100g rodzynek


Mleko podgrzewamy.W miseczce kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka (ale nie gorącego) i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę mleka, jajko, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Dodajemy rodzynki i wgniatamy je w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
Formujemy z ciasta kuleczki i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papilotkami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 170°C.


Muffiny drożdżowe

 SMACZNEGO :-)



4 komentarze:

  1. Apetycznie wyglądają. :) Drożdżowych nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. za drożdżowymi wypiekami jakoś nie szaleję, ale za to bułeczki drożdżowe z rodzynkami uwielbiam, więc myślę, ze te muffiny na śniadanko byłyby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z masełkiem na śniadanie jak ulał

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...