Uwielbiam ciasta kruche, chrupiące i pełne soczystych owoców. Ta tarta łączy obie te cechy i jest przepyszna. Robi się szybko i świetnie pasuje do kawy czy herbaty.
RUSTYKALNA TARTA Z MORELAMI
NA CIASTO:
250g mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
150g zimnego posiekanego masła
1 żółtko
roztrzepane białko do posmarowania ciasta
NA NADZIENIE:
1kg morel
4 łyżki zmielonych migdałów
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka cukru
3-4 łyżki cukru do posypania
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy posiekane masło oraz
jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na
miń 1h.
W tym czasie myjemy morele, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. Migdały mieszamy z cukrami.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3 mm. Układamy na blasze wyściełanej papierem - tej z wyposażenia piekarnika. Posypujemy je migdałami z cukrem pozostawiając suche miejsce przy krawędzi ok. 5cm. Na miejsce posypane wykładamy ćwiartki morel.
Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry
zakrywając morele leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, a całość
całość posypujemy cukrem.
Pieczemy w 170°C przez ok. 40 minut.
Rustykalna tarta z morelami |
Przepis zaczerpnięty z pisma "KUCHNIA".
SMACZNEGO :-)
Mm, mam ochotę na kawałek Twojego placka.
OdpowiedzUsuńPodobają mi się przepisy u Ciebie - będę zaglądać :)
Bardzo mi miło, zapraszam serdecznie - mam nadzieję że utrzymam poziom ;)
UsuńLubię tarty i uwielbiam morele, więc taki przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja tarta, wielki plus za mąkę krupczatkę, wypieki z niej są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś mi strasznej ochoty na takie ciasto ummm ale bym skosztował :)
OdpowiedzUsuńRobilam podobną, takie tarty są świetne :)
OdpowiedzUsuń