31 stycznia 2013

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

No dobra! Nie będę się już upierać, że kaszy gryczanej nie lubię, bo właśnie po raz enty przekonałam się iż wcale nie jest taka zła. Tym razem wersja na słodko z mnóstwem czekolady. Przepis Moniki Mrozowskiej znalazłam w piśmie "Dobre rady", był on zamieszczony w ramach kampanii "Przetwory zbożowe-podstawa naszej diety". Nie wiem czy akurat to ciasto powinno być podstawą diety, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi go skosztować ;-) Przepis lekko zmodyfikowałam, ale efekt tak czy inaczej jest rewelacyjny. Dodać tu muszę, że dzieci też chętnie podgryzają ten smakołyk :-D

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ


200 g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej)
100 g brązowego cukru
150 g gorzkiej czekolady (70%)
150 g masła
4 jaja
100 g mąki pszennej
100g czekolady mlecznej
1 spirytusowy aromat rumowy
szczypta soli

Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady, więc jest tylko lekko rozdrobniona). Miksując dodajemy cały cukier, gdy kasz połączy się z cukrem odstawiamy ją do wystygnięcia.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu czekoladowego - również odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka wybijamy do miski i wraz z solą ubijamy, następnie cały czas ubijając dodajemy krem czekoladowy. Gdy jajka połączą się z kremem, również ubijając, dodajemy mąkę oraz aromat rumowy, a następnie małymi partiami kaszę z cukrem.Mieszamy do połączenia się składników. (U mnie pozostały grudki bo kasza nie była porządnie zmiksowana).
Czekoladę mleczną siekamy i wrzucamy do ciasta - mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pozostałe 50g gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną


SMACZNEGO :-)






10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja! A smak kaszy jest bardzo wyczuwalny? :) Bo mam tu w domu jednego zagorzałego przeciwnika tego zboża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ci co nie wiedzieli, że kasza jest składnikiem nic nie poznali. A przeciwnikiem kaszy gryczanej jestem ja - a ciasto tu prezentowane wcinam kawałek za kawałkiem ;-)

      Usuń
  2. O jeju! Cudowne połączenie czekolady i kaszy gryczanej. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza gryczana w cieście...? Hmpf... Ciekawa jestem, jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście przepis zadziwiający ale bardzo intrygujący , zachęcający do sprawdzenia :) kaszę bardzo lubię , czekoladę wręcz uwielbiam - to powinno

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka kasza palona czy nie palona?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...