KURCZAK PO CYGAŃSKU
4 udka kurczaka
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 białe części
pora
½ średniego
selera
1 pietruszka
1 szklanka
rosołu (może być z kostki)
3 łyżki łagodnej
musztardy
2 czubate łyżki
masła
sól, pieprz,
przyprawa do kurczaka
Warzywa
umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce. Cebulę i por drobno
posiekać. Udka
opłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie przyprawami oraz wysmarować musztardą i wyciśniętym czosnkiem,
następnie ułożyć na spodzie brytfanny. Na
udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie
przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220°C. Brytfannę
wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości
składników (ok. 20min). Doprawiamy.
Podawać z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.
Kurczak po cygańsku |
Ten przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html
fajny przepis :) ja zapraszam na kurzczaka z grilla
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/category/kurczak-z-grilla/udka-z-grilla/