4 lutego 2013

Kurczak po cygańsku

Tak sobie przeglądam moje przepisy i właśnie odkryłam, że całkowicie zapodział się jeden taki, na super smacznego kurczaka. No więc szybko nadrabiam i prezentuję ;-)


KURCZAK PO CYGAŃSKU


4 udka kurczaka
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 białe części pora
½ średniego selera
1 pietruszka
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
3 łyżki łagodnej musztardy
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Warzywa umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce. Cebulę i por drobno posiekać. Udka opłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie przyprawami oraz wysmarować musztardą i wyciśniętym czosnkiem, następnie ułożyć na spodzie brytfanny.  Na udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220°C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy.

Podawać z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.
 
Kurczak po cygańsku
 
 
Ten przepis pochodzi z książki:
 

 


 
 SMACZNEGO :-)
 
 
 



2 komentarze:

  1. zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis :) ja zapraszam na kurzczaka z grilla
    http://www.zgrilla.pl/category/kurczak-z-grilla/udka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...