7 marca 2016

Placki z twarogiem i jabłkami

Miały być naleśniki nadziane farszem z twarogu i jabłek, wyszły placki. Ale wcale nie żałuję bo placki są super smaczne i znikają momentalnie. Szybko zrobione, szybko zjedzone! :-)

Placki z twarogiem i jabłkami

PLACKI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI

Na około 12 sztuk:
   250 g mąki pszennej
   2 jaja
   1 szklanka mleka
   szczypta soli
   160 g białego sera
   1 cukier wanilinowy (16g)
   2 jabłka
   sok z 1/2 cytryny
   1 kopiasta łyżeczka cynamonu
   ok 1/2 szklanki wody

   olej do smażenia

Biały ser rozgniatamy widelcem. Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z białym serem, sokiem z cytryny i cynamonem.
Jaja miksujemy z mlekiem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mąkę. Dodajemy masę serowo-jabłkową i mieszamy przy pomocy łyżki. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy stopniowo wodę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy same, posypane cukrem pudrem lub z ulubionym syropem.

Placki z twarogiem i jabłkami

 SMACZNEGO :-)


4 komentarze:

  1. Nie wspomniałaś o mące kiedy ja dodac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, małe przeoczenie - już to naprawiam :-)

      Usuń
  2. Dziś robię na piątkowy obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Daj znać jak wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...