12 maja 2013

Placuszki z bielucha i jagódek

Ostatnio nadwyrężona pisaniem prac do szkoły (prac których i tak praktycznie nikt nie czyta - a napisać trzeba) zbuntowałam się i poszłam smażyć placki. Namieszałam co miałam i wyszło bardzo fajnie. Przepis oczywiście prosty, jak przysłowiowy drut, więc zachęcam do wypróbowania ;-)

A przy okazji zachęcam do uczestnictwa w 2 Festiwalu Świdermajer, który właśnie się rozpoczął w moim mieście - Otwocku. Informacje na jego temat możecie znaleźć tu. ;-)

Placuszki z bielucha i jagódek

PLACUSZKI Z BIELUCHA I JAGÓDEK

 Na około 6 sztuk:
   1 serek bieluch
   1 jajo
   4 łyżki mąki
   2 łyżki cukru wanilinowego
   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   1 garść jagód (ja użyłam mrożone)

  1 łyżka oleju
   cukier puder do posypania

Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Placuszki z bielucha i jagódek


Placuszki z bielucha i jagódek

 SMACZNEGO :-)



Akcja Kolacja




4 komentarze:

  1. Kupiłam akurat trójpak serka Bielucha i szukam fajnych przepisów, w których mogłabym go wykorzystać. Szkoda tylko że to nie sezon na świeże jagody, ale mam nadzieję że mrożone też się sprawdzą.

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha i do tego z ukochanym bieluchem :D. Mam zamrożone jagódki, zaraz zrobię na kolację :))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...