20 listopada 2012

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki to jedna z moich ulubionych potraw. Zawsze jadłam głównie z mięsem, ale ostatnio zaczęłam odkrywać nowe ich smaki. Eksperymenty z farszem są fascynujące jak w przypadku pierogów. Dziś przedstawiam pierwsze gołąbki w których "umoczyłam palce". Niedługo na pewno pojawią się nowe przepisy na to pyszne danie :-)

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

GOŁĄBKI Z MIELONYM MIĘSEM, BOCZKIEM I RYŻEM


1 kapusta włoska "z czubkiem"o śr. 25 cm
0,5 kg mięsa mielonego (szynka)
0,5 kg wędzonego boczku
3 jaja
1 duża cebula
2 czerstwe kajzerki
sól
pieprz
200 g ryżu
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa


Przed przystąpieniem do robienia gołąbków namaczamy w wodzie czerstwe kajzerki. Ryż gotujemy na sypko (krócej niż jest to określone na opakowaniu).
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy.
Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.
Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.


Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem


SMACZNEGO :-)


3 komentarze:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...