5 marca 2013

Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka

Całkiem niedawno udało mi się wygrać garnek, a właściwie patelnię elektryczną dlatego dziś przedstawię Wam szybkie danie jednogarnkowe z ryżu i kurczaka. Pomysł najprostszy, składniki popularne, a szybkość wykonania błyskawiczna. Po teście z garnka jestem bardzo zadowolona - mimo moich obaw rozgrzewa się błyskawicznie i praktycznie od razu po włączeniu jest gotowy do użycia. Zapewne przyda się na wyjazdy różnego rodzaju :-D

Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka


JEDNOGARNKOWE DANIE Z RYŻU I KURCZAKA



400 g ryżu
400 g piersi kurczaka
1 opakowanie azjatyckiej mieszanki warzyw mrożonych
1 butelka przecieru pomidorowego domowego lub 4 pomidory pozbawione skórki i pestek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1l bulionu (może być z kostki)
5 łyżek oleju
sól
pieprz


Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i drobno siekamy. Połowę oleju podgrzewamy w patelni o wysokich brzegach, wrzucamy kurczaka i delikatnie obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wylewamy pozostałą część oleju i dorzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i surowy ryż - chwilę podsmażamy.
Do ryżu z cebulą i czosnkiem dolewamy połowę bulionu oraz przecier pomidorowy (lub pomidory), podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną część bulionu (ja zużyłam cały litr). Po około 10 minutach gotowania, dodajemy opakowanie warzyw mrożonych wraz z przyprawami oraz kurczaka. Gotujemy wszystko razem do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu - mi to zajęło łącznie około 25 minut ;-)

Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka

Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka

Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka


SMACZNEGO :-)



Po prostu Risotto


10 komentarzy:

  1. Szczerze? Praktycznie identyczne danie robię już od dobrych kilku lat - i nie znalazłem na to żadnego przepisu :)
    Kiedyś musiałem "na szybko" ugotować coś z resztek w lodówce i wyszło właśnie takie danie ;)
    Na początku bez przecieru pomidrowego, czosnku i cebuli - te składniki doszły potem, przy kolejnych "wariacjach" tej potrawy ;) Obecnie dodaję jeszcze świeżą paprykę oraz pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przepis niby znalazłam, ale nawrzucałam co innego niż było w przepisie ;-) Wersję odgrzewaną zrobiłam z kurczakiem wędzonym - to dopiero był smak :-D

      Usuń
  2. I takie właśnie jest ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie takie danie przy tzw. czystkach w lodowce :) nawrzucam co sie da i zawsze wychodzi przepyszne :)
    I na Twoja wersje chetnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam , czy ta drugą część mozna zrobic juz w garnku ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli garnek jest dobry zeliwny lub ma podwojne dno to powinien dac rade. W zwyklym emaliowym potrawa moze sie szybko przypalic.

      Usuń
    2. Jesli garnek jest dobry zeliwny lub ma podwojne dno to powinien dac rade. W zwyklym emaliowym potrawa moze sie szybko przypalic.

      Usuń
  5. obrzydliwa breja...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...