Kolejna nalewka, która wyszła spod moich rąk. Nadaje się do samodzielnego spożycia jak i do drinków. Na pewno też świetnie sprawdzi się w deserach z cytrynowymi kremami. Moje koleżanki ją uwielbiają, choć bywa zdradliwa. Te, które już raz ją piły, następnym razem robią to z większą ostrożnością ;-) Oczywiście panom też smakuje :-)
NALEWKA CYTRYNOWA
0,5 litra spirytusu
4 duże cytryny
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
Wodę mieszamy z cukrem i zagotowujemy.
Cytryny dokładnie myjemy, parzymy, cienko obieramy (tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu) i dokładnie wyciskamy sok. Skórkę wraz z sokiem dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i studzimy.
Po ostudzeniu (to ważne) zalewamy spirytusem.
Odstawiamy na dwa tygodnie, po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na kolejne trzy tygodnie.
Jeśli nalewka wyjdzie za kwaśna lub za mocna można ją rozcieńczyć.
Nalewka cytrynowa |
SMACZNEGO :-)
ach, dużo potrzeba cierpliwości, żeby wyczekać na taką nalewkę. :)
OdpowiedzUsuńWcale nie tak wiele, na gruszkówkę czeka się 9 miesięcy z tego co dobrze pamiętam ;-)
Usuńznam przepis na cytrynówkę w 1 godzinę plus schłodzenie i nie znam lepszej- zibi .
Usuńznam w 1 godzinę plus schłodzenie i jest pyszna zibi
Usuńmożna przepis na tą nalewkę w jedną godzinę?
Usuńszybsze wersje bez problemu można znaleźć w sieci - weź jednak pod uwagę, że alkohol powinien się dobrze przegryźć z owocami ;-)
Usuńdomowe nalewki są najlepsze! ;]
OdpowiedzUsuńteż robię własną cytrynówkę.
ymmm kusząca
OdpowiedzUsuńRobiliśmy kiedyś. DLa mnie za ostra bo na spirytusie ale mój mąż wypił za smakiem :)
OdpowiedzUsuńtroszke zmodyfikowalem przepis. dalem bimberek pomieszany z wodeczka. na litr takiej mikstury poszlo 6 duzych cytryn, szklanka wody, szklanka cukru i lyzka miodu. reszta wedlug przepisu jak wyzej. zobaczymy co z tego wyjdzie. to bedzie moja pierwsza nalewka w zyciu.
OdpowiedzUsuń