7 lipca 2013

Ciasto jogurtowo-malinowe

Lato w pełni, bazary obfitują w owoce a ja muszę zużyć zamrożone w poprzednim sezonie. Przez pracę i szkołę nie miałam bardzo czasu na takie zabawy. Na szczęście okres wakacyjny pozwala człowiekowi złapać oddech. Dziś proponuję ciasto jogurtowo-malinowe. Wyszło pyszne, choć z zakalcem - to przez otwieranie piekarnika (przynajmniej tak mi się wydaje). Następnym razem będę już wiedziała ile czasu musi się piec to może wytrzymam i go nie otworzę ;-) Jeśli macie piekarniki z termoobiegiem śmiało pieczcie - powinno wyjść puszyste :-)

Ciasto jogurtowo-malinowe

CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE

Blacha 24 x 24:

350 ml jogurtu naturalnego 
6 łyżek śmietany 12 % 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
2 jaja 
1/2 szklanki cukru 
2 szklanki mąki 
1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego 
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
25-30 malin (mogą być mrożone)


Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. 

Ciasto jogurtowo-malinowe

Ciasto jogurtowo-malinowe

Ciasto jogurtowo-malinowe

SMACZNEGO :-)


Owoce z sadu i dzialki


 

9 komentarzy:

  1. Super się prezentuje ;) ja pieke podobny, ucierany z jabłkami szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm z jabłkami i cynamonem musi być super :-)

      Usuń
  2. przecież to WYSZEDŁ NIEDOPIECZONY ZAKALEC !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież sama to jawnie napisałam :-P

      Usuń
  3. u mnie w domu to właśnie zakalce znikają najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakalce są świetne - precz z idealnymi ciastami! ;-)

      Usuń
    2. W brownie zakalec jest nawet porządany więc chyba czas już skończyć z mitem złego zakalca? Polecam zakalec piernikowy z dużą ilością bakalii :D

      Usuń
    3. Ale wtopa! Pożądany a nie porządany... Wstyd

      Usuń
    4. W dzisiejszych czasach nawet w książkach takie błędy się zdarzają... ;-)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...