19 października 2019

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku

Dawno mnie tu nie było... Tęsknił ktoś? ;-) Wracam, bo dziś z mojego piekarnika wyskoczyło coś absolutnie prostego i pysznego. Z trudem powstrzymałam się, aby nie zjeść wszystkiego na raz. Na szczęście udało się zachować coś na jutro :-D Przepis matka pochodzi z książki "Kudłaci kucharze na diecie", a poniżej możecie zapoznać się z moją wersją.

ZAPIEKANKA Z KURCZAKA PO HISZPAŃSKU

 Składniki:
    1 średnia cebula biała
    1 średnia cebula czerwona 
    0,5 kg ziemniaków
    8 ząbków nieobranego czosnku
    8 niedużych pomidorów
    70g chorizo pikantnej
    8 udek kurczaka bez kości i skóry
    1 zielona papryka 
    1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    sól morska
    świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Pokrojoną na ósemki cebulę, obrane pokrojone na ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut.
3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok 5mm).  Udka kurczaka rozkładamy na desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie doprawiamy zmielonym pieprzem. w niedużym naczyniu mieszamy wędzoną paprykę z oregano i odstawiamy.
4. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, posypujemy warzywa plasterkami chorizo - mieszamy. Na wierzchu układamy udka kurczaka i posypujemy wymieszanymi wcześniej przyprawami. Doprawiamy solą, pieczemy kolejne 20 minut.
5. W tym czasie: Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Zmywamy ;-)
6. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, powstałymi w czasie pieczenia sokami okraszamy kawałki kurczaka. Dodajemy kawałki papryki. Pieczemy kolejne 20 minut.
7. Podajemy na ciepło. Jedząc wyciskamy czosnek z łupinek.

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku


SMACZNEGO :-)
    


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...