15 stycznia 2014

Sernik na... dobry początek

Oto nadszedł dzień upragniony, w którym otrzymałam umowę o pracę na czas nieokreślony :-) Mam nadzieję, że teraz zapewni mi ona przynajmniej kilka lat spokoju. Będzie co będzie, w każdym razie czuję że ten rok będzie przełomowy. Oby tylko w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Umowa podpisana, egzamin napisany, można oddać się przyjemnościom. Zapraszam więc na serniczek na zimno w pomarańczowej wersji kolorystycznej :-)

Sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO

Tortownica o średnicy 26cm:

250g serka homogenizowanego naturalnego
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 jaja
125g masła roślinnego (o temp. pokojowej)
8 łyżeczek żelatyny
1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego
1 garść rodzynek
4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce)
1 galaretka morelowa
120g okrągłych biszkoptów

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły.
Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści - studzimy.
Z dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodawać masło roślinne i serek homogenizowany. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wysypać rodzynki i pianę z białek - wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki.
Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (ja zamiast 500ml użyłam 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h.

Sernik na zimno


SMACZNEGO :-)


Ciasta bez pieczenia ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3



9 komentarzy:

  1. Gratuluję umowy! A ten delikatny serniczek wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-) U Ciebie też jest pysznie :-)

      Usuń
  2. Sernik! Sernik! Pyyszota:-) w pytke.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. tortownica o jakiej średnicy ?>

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam i nie mogę się doczekać aż się z chłodzi ale już wiem że będzie pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście szybko się ścina ;-)

      Usuń
  5. Serniczek - super - prosze o szybkie uzupełnineie kategorii kolorystycznej : żółta czy pomarańczowa ? inaczej bedzie walczył jedynie o nagrodę pocieszenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...